Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 21:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/brittiska-tv-myndigheten-utreder-patvingat-erkannande-fran-gui-minhai/

Världen

Brittiska tv-myndigheten utreder påtvingat erkännande från Gui Minhai

Bild 1 av 2 Demonstranter håller upp en bild på Gui Minhai.
Foto: Vincent Yu/AP
Bild 2 av 2 Angela Minhai.
Foto: Mark Earthy

Den brittiska tv- och radiomyndigheten Ofcom har inlett en utredning mot den statliga kinesiska kanalen CGTN för att ha sänt ett påtvingat erkännande från den svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai. Detta sedan hans dotter Angela Gui anmält kanalen.

Rätta artikel

Det var 2016 och 2018 som statskontrollerade CGTN sände ett ”erkännande” från Gui Minhai. Gui Minhai försvann från Pattaya i Thailand i oktober 2015 och har sedan dess varit försvunnen i Kina.

På torsdagen beslutade den brittiska tv- och radiomyndigheten Ofcom att inleda en utredning mot kanalen sedan inslagen anmälts av den i London bosatta dottern till Gui Minhai, Angela Minhai, skriver sajten RSDL Monitor. Anmälan gjordes i samarbete med organisationen Safeguard Defenders.

Människorättsorganisationen Safeguard Defenders har sedan tidigare anmält CGTN för ett liknande övergrepp mot den brittiske medborgaren och tidigare journalisten Peter Humphrey som i augusti 2014 dömdes till 30 månaders fängelse för att ha stulit information om kinesiska medborgare.

Humphrey berättade senare om sin tid i ett kinesiskt fängelse i en lång intervju med Financial Times.