Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 05:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/brittiska-ud-lamna-kina-om-ni-kan/

Världen

Brittiska UD:s uppmaning: Lämna Kina, om ni kan

Två kvinnor med munskydd i China Town i London.
Två kvinnor med munskydd i China Town i London. Foto: Victoria Jones/AP

Alla britter som har möjlighet att lämna Kina bör göra det omgående, för att minska risken för att bli smittade av det nya coronaviruset. Samtidigt uppmanade WHO världens länder att inte införa restriktioner som försvårar resor och handel: ”Sådana åtgärder kan öka rädslan och stigmat”

”Om ni befinner er i Kina och har möjlighet att lämna landet, bör ni göra det”, lyder tisdagens rekommendation från brittiska UD ordagrant. Tidigare har brittiska myndigheter främst avrått från resor till den svårt drabbade provinsen Hubei.

Enligt utrikesminister Dominic Raab berör den nya rekommendationen alla de 30.000 britter som befinner sig i Kina. Samtidigt skickas stora delar av landets ambassadpersonal hem, liksom deras familjer.

– Vi gör detta för att minska risken för att de utsätts för viruset. När det gäller de brittiska medborgare som vill evakueras från Hubeiprovinsen, kommer vi fortsatt att arbeta dygnet runt för att underlätta det, säger Raab i ett uttalande.

Antalet smittade av det nya coronaviruset i Kina har nu stigit till nästan 20.500, enligt uppdaterade siffror från landets hälsomyndighet. Minst 427 personer har mist livet, varav nästan alla i Kina.

Skärpningen av den brittiska reserekommendationen kom samma dag som Kinas mäktiga politbyrå erkänt att ”brister” funnits i hanteringen av utbrottet och att ”oväntade hinder” uppstått.

På tisdagen sparkades en högt uppsatt tjänsteman vid Röda korset i Hubeiprovinsen efter utbredda problem med tillgång till utrustning inom vården. 

Merparten av de drygt 20.000 fallen har hittills upptäckts i Kina, men viruset fortsätter att spridas och har nu nått till 24 länder, trots att många regeringar infört reseförbud från Kina. I Singapore bekräftades bland annat sex nya fall av sjukdomen på tisdagen. I Hongkong avled en person på tisdagen, det andra dödsfallet utanför Fastlandskina.

Världshälsoorganisationen klassade i förra veckan virusutbrottet som ett globalt nödläge, men enligt WHO rör det sig ännu inte om en pandemi. Det har dokumenterats 27 fall av smitta av coronaviruset mellan människa och människa i nio länder utanför Kina, sa WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på en presskonferens på tisdagskvällen.

USA har infört inreseförbud för utländska medborgare som vistats i Kina 14 dagar före ankomst. Brittiska UD varnar i sin avrådan också för att det snart kan bli svårt att lämna Kina, av rent praktiska skäl.

Flera flygbolag, bland dem British Airways och Finnair, har slutat flyga till kinesiska destinationer. Och flygbolaget SAS förlängde på tisdagen sitt tillfälliga flygstopp till Kina fram till månadsskiftet.

– Det har vi gjort eftersom säkerheten är vår första prioritet när det gäller våra passagerare, säger Kristian de Place Gamborg Hansen, tillförordnad presschef på SAS, till Ritzau.

Svenska UD avråder än så länge enbart från icke-nödvändiga resor till Hubeiprovinsen, men frågan utreds löpande och UD ”undersöker bland annat lokala förutsättningar för att ge vård, hur den lokala infrastrukturen påverkas av smittospridningen och våra möjligheter att ge konsulärt stöd”, enligt ett skriftligt råd som fanns att läsa på UD:s hemsida på tisdagseftermiddagen.

Läs mer: 

Marianne Björklund: Viruset har förvandlat Peking till en spökstad

Evakuerad belgare smittad av nya coronaviruset

Det nya coronaviruset ett hot mot världsekonomin

Det här vet vi om det nya coronaviruset