Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Brittiskt nej stoppar inte USA

Britternas nej kommer inte att hindra Vita husets agerande i Syrien. Men det är långt ifrån säkert när en attack sker.

David Camerons konservativliberala regering förlorade torsdagens omröstning med 13 röster, 272–285. Efteråt sade han att regeringen kommer att följa parlamentets vilja, rapporterar BBC, men att dialogen kommer att fortsätta med USA, ”en av våra närmaste och allierade och vänner”.

USA står därmed just nu tämligen ensamt inför en eventuell militär attack i Syrien. I ett uttalande från Vita huset slås ändå fast att USA, även om landet kommer att fortsätta konsultera såväl Storbritannien som andra allierade, sätter sin egen nationella säkerhet främst och har kapacitet att agera på egen hand.

Men britternas nej ställer Obama inför ett svårt val, som debatterades i USA på torsdagskvällen. Många höll för troligt att Obama gör verklighet av planerna på en intervention, men under fortsatt dialog med övriga västländer. I New York protesterade människor från bägge läger.

– Människor dör varje dag. Hur många massakrer ska vi vänta på, hur många röda linjer? sade demonstranten Nezar Yabroudi till AFP och syftade på Barack Obamas löfte förra året om att användningen av kemiska vapen utgör en ”röd linje” för USA.

Visst måste konsekvenserna av ett angrepp på Syrien noga övervägas, men också konsekvenserna av att inte gå in, påpekade Obamas tidigare säkerhetsrådgivare James L Jones i CNN. Han menade att man också måste se till andra alternativ än de rent militära, som att försöka ta syriska landområden och använda dem för att humanitär och flyktinghjälp.

En sådan aktion skulle vara möjlig med Nato eller en bredare koalitions hjälp, och också ge signaler till president Assad. Enligt USA:s försvarsminister Chuck Hagel försöker landet fortfarande att samla en internationell koalition för ett eventuellt militärt tillslag mot Syrien

Mellanösternexperten Robin Wright sade att en möjlighet är att vänta på FN-inspektörerna inne i Syrien, vars fynd kan komma att påverka det brittiska beslutet att inte stödja en militär attack. Det i sin tur kan få avgörande konsekvenser för Vita huset.

Säkerhetsrådgivare gav på torsdagskvällen information till kongressledamöterna i Washington, men eftersom det visade sig svårt att få säkra telefonlinjer till alla (ledamöterna är egentligen på semester) kunde säkerhetsklassad information inte ges. Det som sades innehöll inga hårda, ovedersägliga bevis för att president Assad stod bakom användandet av kemiska vapen, men få tvekar längre om att det var så.

Kongressledamöterna var ändå inte imponerade av vad Vita husets talesperson Josh Earnest på kallade en ”robust konsultation”, utan efterlyste en tydlig strategi och en begriplig plan för hur Syrienfrågan ska hanteras. De folkvalda är inte nödvändigtvis negativa till ett militärt agerande, men vill ha detaljer och medbestämmande.

I representanthuset finns också en stark principiell oro över kongressens minskade roll i krigssituationer, där presidentmakten blivit mer koncentrerad. Earnest lovade ytterligare information under kommande dagar, men ville inte diskutera tidsramar för ett militärt ingripande i Syrien. I kongressen förbereder man sig nu på att hitta lämpliga lagrum som kan stoppa eller fördröja det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.