Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 18:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/brodern-till-mordade-mannen-i-berlin-lever-i-sverige-jag-star-nog-nast-pa-tur/

Världen

Brodern till mördade mannen i Berlin lever i Sverige: Jag står nog näst på tur

01:57. En man sköts ihjäl på öppen gata i Berlin. DN har träffat hans bror i Sverige som nu fruktar för sitt liv.

BERLIN. I Berlin skjuts en man ihjäl på öppen gata av en mördare som misstänks ha kopplingar till en utländsk säkerhetstjänst. I en mellansvensk småstad fruktar hans bror för att han står näst på tur. 

– Jag känner mig inte säker i Sverige, säger den 47-årige brodern till DN. 

Medan tyska myndigheter fortsätter att tiga kring det misstänkta agentmordet, utgår USA från att Ryssland var inblandat i dödsskjutningen. 

47-åringen befann sig i sin lägenhet i en mellansvensk småstad när samtalet kom. Budskapet var kortfattat: hans yngre bror hade skjutits till döds i centrala Berlin, mitt på ljusa dagen. 

– Det går inte att beskriva det ögonblicket, säger han när vi ses i den enkelt inredda hyreslägenheten. 

Det har nu gått tre veckor sedan hans bror Zelimchan Khangoshvili, 40, mördades när han sneddade genom en park i Berlinstadsdelen Moabit. Skytten hade legat gömd i en buske och lurpassat på sitt offer. Han sköts på nära håll med tre skott från en pistol som utrustats med en ljuddämpare. 

47-åringen säger att det fanns en hotbild mot brodern som är georgisk medborgare med tjetjensk bakgrund. Vid två tidigare tillfällen ska han ha utsatts för mordförsök. Efter att ha stridit i Tjetjenienkrigen och stöttat tjetjenska separatister i kampen mot Ryssland ska han ha varit uppskriven på den ryska säkerhetstjänstens lista över landets fiender. 2016 flydde brodern till Tyskland där han ansökte om asyl. 

– Han trodde det var mindre farligt där än i något annat europeiskt land, berättar 47-åringen på ryska med georgisk brytning. 

Men mordhoten fortsatte att strömma in under åren i exil. Vad brodern först inte berättade var att hoten ska ha varit riktade mot alla manliga medlemmar i familjen. Han oroade sig för att brodern och de andra familjemedlemmarna som var kvar i hemlandet skulle råka illa ut. 

– Han ringde mig hela tiden och försökte övertala mig att lämna Georgien. I början sa han inte till mig att han fick sms med hot som gällde även mig. Men sen berättade han om hoten som kom och sa att han var orolig varje dag för min skull, berättar 47-åringen.

47-åringen vill av hänsyn till sin egen säkerhet inte synas med ansikte i tidningen. Foto: Nicklas Thegerström

I de hotfulla meddelandena som skickades från ett georgiskt telefonnummer via WhatsApp stod det bland annat att han kunde vänta sig ”överraskningar” och ”glöm inte att vi vet att även din bror har barn”. Han bläddrar långsamt igenom meddelandena som han sparat i sin mobiltelefon.

– Jag vet inte vilka som ligger bakom. Men de hade nog bestämt sig för att för att försöka döda både mig och min familj.  

I december 2018 anlände 47-åringen till Sverige med sin familj och ansökte om asyl. Han visade upp hoten för Migrationsverket och väntar nu på besked om att få stanna i Sverige. Men efter mordet på brodern känner han sig inte längre säker här.  

– Jag sitter mest hemma. Jag går inte ut själv ur lägenheten, säger han.

Kort efter mordet i centrala Berlin greps en 49-årig man med ryskt pass som nu sitter häktad misstänkt för överlagt mord. Vem mannen är och på vems uppdrag han har agerat är ännu oklart. 49-åringens identitet tros vara uppdiktad och kan ha skapats enbart för uppdraget i Berlin, vilket DN tidigare rapporterat om

Fallet är känsligt för den tyska regeringen som hittills har valt att tiga. Av hänsyn till ”den pågående utredningen” ger det tyska utrikesdepartementet inga kommentarer, meddelade en talesperson i måndags. Men från amerikanskt håll tror man sig veta vem som har beställt dödsskjutningen. 

– USA utgår i från att Ryssland är ansvarigt för mordet, säger en amerikansk myndighetskälla till tidningen Wall Street Journal (WSJ).

– En falsk identitet i ett äkta pass kan bara komma från ryska myndigheter.

47-åringen befann sig i lägenheten i Mellansverige när han fick beskedet om att hans bror skjutits till döds i Berlin. Foto: Nicklas Thegerström

Källorna ville inte peka ut en enskild rysk myndighet eller organisation som de tror har varit involverade i mordet. Anklagelserna tillbakavisas av Kreml som med kraft förnekat att de haft något med dödsskjutningen att göra. Men i Sverige är 47-åringen övertygad om att den ryska underrättelsetjänsten FSB är inblandad. 

– Vi fick information om att de har betalat pengar till personer som har till uppgift att döda oss, hävdar han.  

– Men vi trodde inte att hoten skulle bli verkliga. Jag står nog näst på tur. 

DN har varit i kontakt med svenska Säpo som inte vill kommentera om de är inkopplade på fallet. De vill heller inte säga om det förekommer ett utbyte med den tyska underrättelsetjänsten.

– Vi uttalar oss inte om enskilda ärenden, säger Viktor Sandqvist vid presstjänsten. 

Mordet utreds av Berlinpolisen och följs noga av den tyska statsåklagaren. Ett spår är att mordet kan ha varit en uppgörelse i kriminella kretsar, och i tyska medier har det också spekulerats i om Zelimchan Khangoshvili varit islamist som stöttat terrorister.

Har din bror haft samröre med islamister eller varit i någon annan kriminell miljö? 

– Nej, aldrig. Han brydde sig om Tjetjenien och dess oberoende och han var patriot. Han var anti-Ryssland, eftersom den ryska regeringen bedriver en smutsig politik för Kaukasus, säger han. 

47-åringen oroar sig även för sina två vuxna söner som befinner sig i Sverige. De har båda fått avslag på sina asylansökningar och väntar just nu på att utvisas till hemlandet Georgien. Sönerna hämtades av svensk polis bara några dagar efter mordet på deras farbror i Berlin och fördes till Migrationsverkets förvar. I ett avslagsbesked som DN tagit del av framgår att familjen har lämnat ”vaga och detaljfattiga uppgifter om den påstådda hotbilden” och att familjens asylberättelse inte är tillförlitlig. Det tillbakavisas av advokat Jens Sjölund, som är ombud åt de bägge sönerna och ska ansöka om verkställighetshinder.  

– Det är tydligt att det finns en hotbild sedan tidigare, som förstärkts genom händelsen i Berlin, säger han. 

– Hotbilden som gällde mot brodern gäller alla manliga familjemedlemmar. Detta vet vi eftersom fadern mottagit hotmeddelanden mot hela familjen, säger han. 

Medan tyska myndigheter fortsätter att utreda mordet som skedde bara någon kilometer från den tyska förbundskanslerns kontor, sitter 47-åringen i en lägenhet i Mellansverige och sörjer sin bror. 

De talade ofta med varandra i telefon. Nu har ringsignalerna från Berlin tystnat. 

Läs mer: Mördaren i Berlin planerade fly på elsparkcykel – spåren leder till Moskva