Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Bröderna gick aldrig i moskén

Knark och alkohol men inte särskilt mycket religion. Bröderna Brahim och Salah Abdeslam såg heller inte ut som några radikala muslimer med slätrakade ansikten och gympaskor på fötterna. Nu är Brahim död och Salah Europas mest jagade man.

När nyhetsbyrån AFP:s reporter besöker gatan utanför den bar som de två bröderna såg som sitt stamställe i Molenbeek i Bryssel är jalusierna neddragna. Myndigheterna stängde baren den 5 november eftersom den blivit ett knarknäste.

– Många rökte olika droger där och så snart du kom in dök Brahim på dig för att sälja knark, berättar 34-årige Abdel för nyhetsbyråns reporter.

Flera som kände de båda bröderna berättar hur de tyckte om att röka och dricka och när det var dags för fredagsbönen stannade de hemma:

– De var kvar på uteserveringen och rökte och jag såg dem aldrig i moskén, berättar Karim, 27 år, som bor i en våning ovanför baren.

En annan vän till bröderna, Jamal, håller med. Ingen av bröderna var utövande muslim.

– De hade inga stora skägg, de bar gympaskor och jeans och drack öl som alla andra. De levde samma liv som andra unga människor. De gillade fotboll, att gå ut på klubbar och komma hem med tjejer, berättar Jamal.

Men något gick fel. Salah fick sparken som tekniker på spårvagnarna i Bryssel efter att ha uteblivit från jobbet. Ungefär samtidigt greps han för ett rån som han utfört tillsammans med en vän i Molenbeek.

Vännen hette Abdelhamid Abaaoud – 28-åringen som pekats ut som hjärnan bakom attackerna i Paris och som i går sköts till döds av polisen.

En fransk terrorexpert konstaterar att bröderna kunde fortsätta sitt utsvävande liv och strunta i religionen för att dölja vad de verkligen ville – att bli martyrer.

Brahim försökte ta sig till Syrien i januari men stoppades vid den turkiska gränsen. Och trots att både han och Salah förhördes av den belgiska polisen sattes de aldrig upp på listan över tänkbara terrorister eftersom de inte ”visat några tecken på fara”, skriver AFP.

I fredags, den 13 november, mördade bröderna över hundra människor. Brahim sprängde sig själv till döds medan Salah, i stället för att bli martyr, flydde och fortfarande är på fri fot och just nu den mest eftersökte mannen i Europa.

Det senaste spåret efter honom är ett telefonsamtal som Salah gjorde klockan 22.30, medan mördandet på Bataclan fortfarande höll på. Då bad han ett par vänner att köra de drygt 30 milen från Bryssel för att rädda honom, skriver The Independent.

En halvtimma tidigare hade han lämnat sin yngre bror Ibrahim utanför Comptoir Voltaire Bar där Ibrahim sprängde sig själv till döds och skadade en förbipasserande.

Vilken roll Salah sedan kom att spela i mördandet är inte klarlagt men klart är att vännerna från Bryssel plockade upp honom vid femtiden på lördagsmorgonen. Tillsammans körde de sedan mot Bryssel där deras bil stoppades av polis senare på morgonen.

Salah Abdeslam visade sitt belgiska ID-kort och fick köra vidare. Det skulle ännu dröja flera timmar innan Salah kunde knytas till morden i Paris.

Bilder med 26-årige Salah Abdeslams ansikte finns sedan några dagar uppsatta varje fransk stad. Medan hans bröder är döda är han själv Europas mest efterspanade man.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.