Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Brödraskapet går med på samtal

Muslimska brödraskapet har beslutat sig för att inleda samtal med den egyptiske vicepresidenten Omar Suleiman. President Mubaraks avgång och demonstranternas rättigheter och säkerhet står på dagordningen.

Brödraskapet förbehåller sig rätten att lämna samtalen om de inte leder någonstans.

– Vi har beslutat att delta i en dialogrunda för att undersöka om regeringen tar folkets krav på allvar och om den är villig att svara på dem, sade en talesman för organisationen.

Enligt den statliga egyptiska tv:n hade Suleiman börjat hålla möten med ledande oberoende och oppositionsrepresentanter på lördagen för att gå igenom alternativa lösningar för hur fria val ska kunna garanteras utan grundlagsbrott.

Ett förslag från en grupp egyptier som kallar sig "Vise mäns råd" innebär att Suleiman tillfälligt tar över presidentämbetet i väntan på valen.

Delar av oppositionen invänder dock att det skulle betyda att valen kommer att hållas under samma orättvisa villkor som tidigare år. De vill först tillsätta ett nytt parlament för att ändra grundlagen och bana väg för ett demokratiskt presidentval.

Efter omorganisationen på lördagen i toppen på Egyptens regeringsparti NDP, då bland andra presidentsonen Gamal försvann, talade USA åter om vikten av att komma igång med utvecklingen mot demokrati. Vem som enligt USA borde leda övergångsarbetet var dock stundtals oklart.

Utrikesminister Hillary Clinton sade att USA:s regering stöder en övergångsregering under Omar Suleiman som ska föra samtal med oppositionen.

Lite senare på dagen tillkännagav Frank Wisner, inflytelserik pensionerad diplomat som i veckan träffade Mubarak på Barack Obamas begäran, att den egyptiske presidenten Mubarak "bör sitta kvar på sitt ämbete för att genomdriva förändringarna".

Hans uttalande fick Vita huset att omedelbart meddela att "Wisner talade för sig själv och inte för USA:s regering".

Den egyptiske oppositionsledaren Mohamed ElBaradei ansåg att båda förslagen skulle innebära ett stort bakslag.

– Om det jag hör i dag (är sant) skulle det falla blytungt på människorna som demonstrerat, sade han.

– Att höra att Mubarak skulle stanna och leda förändringsprocessen eller att den ska ledas av hans närmaste militäre rådgivare (Suleiman), som inte är den mest populära personen i Egypten, det är en stor besvikelse, sade ElBaradei.

Själv har diplomaten, fredspristagaren och oppositionsledaren ElBaradei förespråkat ett presidentråd bestående av tre personer, två civila och en militär.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.