Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-19 11:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/brokig-trio-i-historisk-kamp-om-merkels-makt/

Världen

Brokig trio i historisk kamp om Merkels makt

Friedrich Merz är en av de tre huvudkandidaterna.
Friedrich Merz är en av de tre huvudkandidaterna. Foto: Anna-Lena Wejderman

HALLE. En mångmiljonär med eget privatplan, en homosexuell katolik eller en Mini-Merkel. 

På fredag avgörs vem som ska få axla manteln efter Europas mäktigaste kvinna – och sannolikt bli Tysklands nästa kansler. 

Lina Lund
Rätta artikel

”Inga experiment” har varit devisen för de tyska kristdemokraterna sedan 1950-talet. Det som brukar kallas de små stegens politik har gjort CDU till en valvinnarmaskin och en garant för stabiliteten i Europas tungviktare. Men när Angela Merkel efter 18 år som ledare för Tysklands största parti nu kastar in handduken väntar en mindre revolution. 

För första gången på närmare 50 år tävlar flera kandidater om partiledarposten, till skillnad från tidigare år då chefen krönts bakom stängda dörrar. 

– Jag gläder mig åt den demokratiska processen, sade Merkel själv när hon i slutet av oktober överraskande meddelade att hon lämnar som partiledare i förtid, stukad efter interna bråk och bedrövliga resultat i flera delstatsval.  

Valet av efterträdare handlar om mycket mer än om ledarskapet för de krisande och splittrade kristdemokraterna, utan med stor sannolikhet om vem som blir Tysklands nästa förbundskansler. Även om Angela Merkel flaggat för att hon vill sitta kvar som regeringschef hela mandatperioden till 2021 kan skiftet ske tidigare än vad hon hoppats på. 

Det hänger antagligen på vem som tar över stafettpinnen.

De senaste veckorna har de tre huvudkandidaterna – partisekreteraren Annegret Kramp-Karrenbauer, finansmannen Friedrich Merz och hälsoministern Jens Spahn – turnerat landet runt i vad som liknats vid en amerikansk primärvalskampanj. Det har varit en jämförelsevis lågmäld tillställning i avsaknad av de grövsta personpåhoppen och förolämpningarna, men med tyska mått ovanligt livliga diskussioner. 

Så vilka är trion som gör upp om arvet efter Europas mäktigaste kvinna?

1. Annegret Kramp-Karrenbauer

Partisekreteraren med tungvrickarnamnet som till och med tyskarna snubblar på och därför oftast kallas ”AKK”. 56-åringen har visat på en av de viktigaste egenskaperna för en partiledare, nämligen förmågan att vinna val. Som ledare för CDU i delstaten Saarland kammade hon i fjol hem över 40 procent av rösterna, en siffra som partiet på riksplanet i dag bara kan drömma om.

Annegret Kramp-Karrenbauer.
Annegret Kramp-Karrenbauer. Foto: Anna-Lena Wejderman

Hennes pragmatiska, lösningsorienterade och sakliga stil anses påminna om Merkel vilket har gett henne smeknamnet ”Mini-Merkel”. Det är ett prefix som antagligen inte skulle användas för att beskriva en manlig politiker – en ”Mini-Kohl” har ingen ännu hört talas om – och som hon själv är måttligt förtjust i.  

Jag är 56 år, har tre vuxna barn och har gjort en veritabel karriär. Det finns överhuvud taget inget som är mini över mig!

– Jag är 56 år, har tre vuxna barn och har gjort en veritabel karriär. Det finns överhuvud taget inget som är mini över mig!, röt hon nyligen ifrån.

Men det faktum att Kramp-Karrenbauer varit en av Merkels närmaste allierade ses både som en tillgång och en belastning, beroende på vem man frågar. 

Politiskt står hon något till vänster inom socialpolitiken men är mer konservativ när det gäller familje- och värderingsfrågor, något som ibland förklaras med hennes engagemang inom katolska kyrkan. Nyligen förfasades hon över de kinesiska forskare som i förra veckan hävdade att de genmodifierat spädbarn. Kramp-Karrenbauer är särskilt populär bland kvinnorna i det alltjämt manligt dominerade partiet. 

I Tyskland ses pengar snarare som en nackdel än en fördel för den som strävar efter att göra politisk karriär.

2. Friedrich Merz

Finansmannen som lämnade politiken i vredesmod över att Angela Merkel petat honom från en toppost och som nu har siktet inställt på revansch. Den 63-årige föredettingen har lanserat sig som en frisk fläkt och en garant för att ge partiet en välbehövlig nystart. Han är rapp i replikerna och det är med ett grandiost självförtroende som han levererar sin vanligaste kommentar: ”Jag har en tydlig åsikt”. 

Friedrich Merz.
Friedrich Merz. Foto: Anna-Lena Wejderman

Merz mission kan sammanfattas med att CDU måste sluta efterapa socialdemokraternas politik och hitta tillbaka till sina egna, mer konservativa rötter.  Lika mycket som han tilltalar de som anser att det är dags att göra upp med Merkels flirt med mitten, lika mycket skrämmer han kritikerna som befarar att klockan kommer att vridas tillbaka till eran före henne. 

Merz stora förmögenhet som han dragit in under åren som styrelseproffs och som ordförande för den tyska grenen av Black Rock, världens största förmögenhetsförvaltare, har lett till en livlig debatt om hur rik en person som vill bli tysk kansler egentligen får vara. Ingen har missat att uppmärksamma att han äger minst ett privatflygplan som han använder för att pendla mellan hemmet i en småstad i västra Tyskland och Berlin. I Tyskland ses pengar snarare som en nackdel än en fördel för den som strävar efter att göra en politisk karriär. 

3. Jens Spahn

Hälsoministern som hyllas av ungdomsförbundet och bedriver ett korståg för att skynda på den eftersatta digitaliseringen. 38-åringen är den yngsta bland kandidaterna, han är troende katolik och gift med sin man vilket inte är helt okontroversiellt inom de mer värdekonservativa delarna av partiet. Spahn polariserar och anses ha små chanser att gå hela vägen. 

Jens Spahn.
Jens Spahn. Foto: Anna-Lena Wejderman

Det är tre kandidater med olika profil som vill ta över efter Angela Merkel. Men på en punkt är de rörande överrens, nämligen att det en gång så stolta partiet åter ska samla minst 40 procent av rösterna och locka tillbaka besvikna väljare som flytt till det främlingsfientliga partiet Alternativ för Tyskland (AFD). Det är en uppgörelse med Merkels ”vi fixar det”-attityd och föga förvånande har migrationsfrågan återigen hamnat högst på agendan.

Den fick tabloidtidningen Bild att likna valrörelsen vid ett gruppterapisamtal som ska läka såren efter Merkels flyktingpolitik. Fast det är inget mysigt terapirum som omkring tusen kristdemokrater samlats i den här kalla vinterkvällen för att se de tre kandidaterna drabba samman, utan en grå kongresshall i ett industriområde i utkanten av Halle i östra Tyskland. Det serveras öl och korv i entrén och från scenen turas de tre kandidaterna om att övertrumfa varandra i kraven på att skärpa asylpolitiken.

– Alla som kommer till Tyskland måste erkänna en kristen, västerländsk kultur, säger Merz och drar ner stående ovationer. 

Jens Spahn vill ha en ny debatt om FN:s omdiskuterade migrationsavtal som ska antas i nästa vecka – och blickar mot Sverige när han argumenterar för hårdare tag. 

Jens Spahn.
Jens Spahn. Foto: Anna-Lena Wejderman

– Vi har Sverigedemokraterna, vi har FPÖ (ett högerpopulistiskt regeringsparti i Österrike, red anm) och vi har Brexit. Det har inte med vårdpolitiken att göra utan med migrationen. Därför måste vi lösa den frågan, säger han. 

Annegret Kramp-Karrenbauer vill å sin sida att sylsökande som begår grova brott ska portas inte bara från Tyskland utan hela Schengenområdet.

Mest applåder och jubel drar Friedrich Merz ner för sina rappa kommentarer. Men det är inte publiken i kongresshallen som bestämmer vem som blir Merkels efterträdare, utan de 1001 delegaterna som på fredag samlas i Hamburg för att träffa ett historiskt val. Det är en blandning av proffspolitiker som flugits in från Berlin och Bryssel, men också fritidspolitiker från mindre valkretsar ute i landet. 

Förhandstipset är att det blir jämnt lopp mellan Annegret Kramp-Karrenbauer och Friedrich Merz. Vem som vinner kommer att inte bara att avgöra vilken väg Tyskland slår in på efter Angela Merkel, utan även hennes chanser att sitta kvar som kansler hela mandatperioden. Det är ingen hemlighet att hon själv hoppas att Kramp-Karrenbauer tar över stafettpinnen – för hur ska hon lyckas dela makten och samarbete med sin gamla ärkerival Friedrich Merz? 

Vinner den 62-årige finansmannen med eget privatplan kan Merkels dagar vara räknade. 

När alla kandidater sagt sitt och fått svara på frågor ur publiken blir det dags för kvällens musiknummer. En tysk variant av en primärvalskampanj bjuder varken på popmusik, ballonger eller annan underhållning. Som på alla andra stormöten med de tyska kristdemokraterna ställer sig alla i lokalen upp och sjunger den tyska nationalsången.