Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 08:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/brollopsgaster-dodade-av-afghanska-styrkor/

Världen

Bröllopsgäster dödade av afghanska styrkor

Ett av dödsoffren förs till bort efter attacken. Foto: Noor Mohammad/AFP

Minst 35 civila har dött och flera har skadats i ett anfall från afghanska regeringsstyrkor i södra provinsen Helmand i Afghanistan, enligt företrädare för lokala myndigheter.

– Personerna var på en bröllopsfest nära platsen som attackerades, säger lokalpolitikern Attaullah Afghan.

TT Text

Målet för söndagens attack var enligt afghanska myndigheter ett talibanläger där man lärde upp självmordsbombare. Ett bröllopsfölje i närheten träffades av angreppet från de afghanska styrkorna. Runt 35 personer dog, enligt lokalpolitikern Attaullah Afghan.

– Vi är medvetna om att civila skadades i anfallet, säger en talesperson för Afghanistans försvarsdepartement som uppger att talibanernas tillhåll och utrustning förstördes i angreppet.

Afghanska myndigheter ska utreda anfallet och rapporterna om de civila dödsoffren och redovisa vad de kommer fram till, enligt departementet.

I en annan attack, även den i Musa Qala, dog flera personer från samma familj när deras hus träffades i ett angrepp mot en talibancell i närheten. Totalt dog runt 40 civila i de två attackerna, enligt Attaullah Afghan.

– Kvinnor och barn finns bland offren, säger han till spanska nyhetsbyrån EFE.

22 talibaner dödades och 14 greps, däribland fem från Pakistan och en från Bangladesh, skriver försvarsdepartementet i ett uttalande.

Talibanrörelsen uppger att angreppet utfördes både från luften och av markstyrkor och att 18 personer ur den afghanska regeringsstyrkan dödades.

Anfallet som träffade ett bröllopsfölje skedde i området Khaksar i distriktet Musa Qala i södra Afghanistan.