Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Brott mot mänskligheten i Syrien”

Mord, tortyr och godtyckliga gripanden – övergreppen som syriska myndigheter begått mot sin egen befolkning är så omfattande och grova att Amnesty kallar dem brott mot mänskligheten.

– Vi vill att FN:s säkerhetsråd ska anmäla övergreppen till Internationella brottmålsdomstolen, precis som med Libyen, säger biträdande chefen för Nordafrika och Mellanöstern Philip Luther.

Den 14 maj körde armén och säkerhetsstyrkor in i staden Tell Kalakh nära gränsen till Libanon för att slå ner protester mot regimen.

Det blev början på ofattbara grymheter mot civila i staden, enligt uppgifter till Amnesty som har samlats i rapporten Crackdown in Syria: Terror in Tell Kalakh.

Dagarna som följde ska mängder av män planlöst ha samlats ihop – en del yngre än 18 år, andra äldre än 60 – och förts bort.

Vid ett tillfälle ska soldaterna ha räknat männen genom att trycka in tända cigaretter i nacken på dem.

Familjer som försökte fly besköts av säkerhetsstyrkorna. Men tusentals invånare lyckades ändå ta sig till Libanon och kan berätta vad som hänt.

20-åriga ”Mahmoud” hölls fången i nära en månad varav fem dagar på ett militärt häkte i Homs.

– Varje dag hände samma sak. De band mig i shabah-ställning och gav mig elchocker i kroppen och testiklarna. Ibland skrek jag väldigt högt och bad förhöraren att sluta. Han brydde sig inte, säger ”Mahmoud”.

Shabah-ställning innebär att offret hängs upp från handlederna så att tårna knappt når marken. Offret tvingas sedan dingla så i timmar, ofta medan han eller hon blir slagen.

Minst nio personer dog i häkte, enligt vittnesuppgifter. Anhöriga som identifierade kropparna berättar om skärsår i bröstet, långa sår på låren och troliga skottskador på baksidan av benen.

Det är ovanligt att så detaljerade rapporter når omvärlden. Regimen tillåter inga större utländska rättighetsorganisationer och bara ett fåtal utländska journalister har släppts in.

Via telefon- och epostkontakt med aktivister har Amnesty noga följt utvecklingen sedan i februari. Nu har man också kunnat prata direkt med människor som flytt till Libanon och även Turkiet.

– Vi ser ett mönster av övergrepp och växande bevis på att dessa övergrepp motsvarar brott mot mänskligheten, säger Philip Luther.

Över 50 personer från Tell Kalakh har intervjuats: offer för tortyr, anhöriga till män som dött i häkte och vittnen till övergrepp.

Upproret i Syrien

Syrien styrs sedan 2000 av Bashar al-Assad, som tog över makten efter sin far Hafez.

Sedan mitten av mars har demonstrationer mot presidenten ägt rum i flera städer över hela landet.

Regimen har svarat med våld, och enligt människorättsorganisationer har minst 1.300 människor dödats och över 12.000 gripits.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.