Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Brottaren bakom bronssoldaten

Byggd som en brottare.
Byggd som en brottare. Foto: AP Photo/NIPA, Timur Nisametdinov
OS-guldmedaljören Kristjan Palusalu (1908-1987) anses ha stått modell för den omtvistade bronsstatyn i Tallinn. Brottaren Palusalu hoppade under kriget av från röda armén till den finländska sidan och blev senare deporterad till Sibirien.

Bland esterna var historien om den sovjettida hjältestatyn en godbit under alla ockupationsåren. Skulptören Enn Roos medgav dock aldrig att han använt en avhoppare som förebild för statyn utan sade bara diffust att "en lokal snickare" stod modell.

Bronsstatyns anletsdrag och kroppsform påminner dock starkt om Palusalu.

Statyn avtäcktes i Tallinn under det tredje sovjetiska ockupationsåret 1947 och det hade naturligtvis varit otänkbart att konstnären hade medgett att symbolen för de heroiskt kämpande sovjetsoldaterna i verkligheten hade varit en överlöpare.

Den atletiskt byggde Palusalu mätte 184 cm och vägde 100 kg när han vann OS-guld grekiskromersk brottning i Berlin 1936. Palusalu var stor hjälte i sitt hemland. Han var tolvfaldig estnisk mästare.

Under andra världskriget berättas det att Palusalu tillsammans med en kamrat flydde springande över linjerna till den finländska sidan. Kamraten sköts i ryggen under flykten, men Palusalu klarade sig.

Finländarna kände genast igen OS-hjälten.
Efter fredsslutet blev Palusalu liksom alla andra överlöpare utvisade till Sovjetunionen. Enligt olika källor blev han senare deporterad till Sibirien där han dock fick verka som tränare.

Kristjan Palusalu frigavs först under Nikita Chrusjtjovs tid på 1960-talet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.