Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Brottsmetod kan ha avslöjat graffitikonstnären Banksys identitet

Foto: Nathan Denette/AP

Den mystiska konstnären Banksys identitet kan vara avslöjad, skriver nyhetsbyrån AP. Genom att använda samma teknik som vid seriebrott har forskare kartlagt hans konstverk – och ringat in en person.

Den politiska aktivisten och graffitikonstnären Banksys rätta identitet har varit ett mysterium sedan 1990-talet. Men nu kan forskare vid Queen Mary University i London ha fått fram namnet på denna mytomspunna person – genom matematik.

Den inringade personen bakom Banksy pekas ut som Robin Gunningham. Namnet förekom i spekulationer om konstnären i en undersökning av tidningen The Daily Mail redan 2008.

Tekniken som har använts kallas geografisk profilering, samma metod som tillämpas för att spåra seriebrottslingar. Genom att lista ett antal misstänkta i ett visst område och jämföra med brottsplatserna kan man se ett rörelsemönster och till slut ringa in var gärningsmannen bor, skriver AP.

Här har forskarna i stället märkt ut platser i London och Bristol där 140 troliga Banksy-konstverk finns och jämfört dem med platser där personer som misstänks vara konstnären bott eller besökt, i synnerhet adressen för Gunningham.

Även om det inte är helt säkert att det verkligen är Robin Gunningham som döljer sig bakom pseudonymen stärker kartläggningen teorin, skriver forskarna i rapporten.

Banksys talesperson har ännu inte kommenterat studien.

Biologen Steven Le Comber, som har deltagit i studien, säger att tekniken dessutom har användningsområden utanför kriminologin, som vid epidemier. Det gjordes bland annat vid ett utbrott av malaria i Kairo i Egypten.

– När vi kartlade adresserna där människor med malaria bodde kunde vi hitta myggorna som sprider sjukdomen väldigt lätt, säger han till AP.

Geografisk profilering kan även praktiseras för att spåra upp terrorister innan de begår en attack genom att bland annat kartlägga banners och flygblad, enligt Le Comber.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.