Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Brottsmisstankar och utlämningar – så fungerar det

Julian Assange höll ett tal på ambassadens balkong på fredagen. Om han lämnar ambassaden lär han bli gripen och riskerar då utlämning till USA.
Julian Assange höll ett tal på ambassadens balkong på fredagen. Om han lämnar ambassaden lär han bli gripen och riskerar då utlämning till USA. Foto: Mark Earthy

Även efter att förundersökningen mot Julian Assange i Sverige har lagts ner är han fortfarande misstänkt för brott i både Storbritannien och USA. Han håller sig tillsvidare på Ecuadors ambassad i London, där han inte kan gripas eller bli utlämnad.

USA och Storbritannien har haft ett kontroversiellt utlämningsavtal sedan 2003, där kritiker menar att avtalet är asymmetriskt: det är betydligt lättare att få en person utlämnad från Storbritannien till USA än tvärtom. Det räcker till exempel med en ”skälig misstanke” (reasonable suspicion) för att en person ska utlämnas till USA.

Men Ove Brinck, professor emeritus i folkrätt vid Försvarshögskolan och Stockholms universitet, har svårt att se en utlämning av Assange från Storbritannien till USA.

– Jag tror att britterna kommer att hävda att vad som väntar i USA är en rättegång för en politisk handling, eftersom det inte är rättsliga normer som är accepterade i världen. Alltså kommer de inte att lämna ut Assange.

Storbritannien har både ett NATO-medlemskap och en säkerhetspolitisk allians med USA att ta ställning till. Men Ove Brinck tror inte att det kommer att ha någon stor betydelse.

– Vad som händer med Assange i Storbritannien avgörs av juridiskt självständiga bedömningar, utan politisk inblandning. Hade det varit i Sverige hade Högsta domstolen stoppat en utlämning, eftersom man inte lämnar ut människor på grund av politiska brott.

Läget ändrades när brittisk polis gick ut med att de fortfarande riktar misstankar mot Assange för brott mot borgensåtaganden.

– Han kommer att anhållas om han lämnar ambassaden, därför tror jag inte att han kommer att göra det, säger Ove Brinck.

Assange skulle ändå kunna välja att gå ut på Londons gator, för att avtjäna sitt straff och kunna lägga det bakom sig.

– Om han vill bli av med den brittiska anklagelsen är det en möjlighet. Även om brott mot borgensåtaganden inte är ett grovt brott tror jag att det är ganska graverande, det skulle kunna bli ett kort fängelsestraff, säger Ove Brinck. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.