Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Brysselterrorist knuten till Parisattackerna

En person skadesköts när han tog en kvinna som mänsklig sköld i samband med en dramatisk terroristjakt vid 13.30- tiden i Bryssel. På fredagen bekräftades det också att en av de terrorister som sprängde ett trettiotal människor till döds på Bryssels flygplats i tisdags sannolikt också deltog i attacken mot Bataclan i Paris förra året.

Det var vid 13.30-tiden på fredagen som belgisk polis slog till mot en misstänkt man med ryggsäck när denne stod och väntade vid en spårvagnshållplats i Schaerbeek. När mannen upptäckte polisen tog han en kvinna och ett barn som sköldar men släppte snart barnet och sköts då i benet av en av polisens skarpskyttar.

Polisen utförde flera kontrollerade detonationer varefter skottlossning hördes. När mannen skjutits tvingades han att ta av sig sin ryggsäck, sitt midjebälte och delar av sina kläder för att polisen skulle vara säker på att han inte bar ett självmordsbälte.

Videofilmer som visar händelsen – tagna genom fönstren av boende i området – sprids nu på sociala medier. Bilderna visar en skadad person som ligger på marken vid en hållplats, med en ryggsäck intill sig. Polisen skickar fram en bombrobot.

Foto: AP

Foto: Sudpresse via AP

Efter en stund släpar poliserna bort mannen. Enligt statliga teve- och radiobolaget RTBF fanns det sprängmedel i ryggsäcken. 

Borgmästaren i Schaerbeek, Bernard Clerfayt, bekräftar för RTBF att den misstänkta terroristen misstänks vara kopplad till tisdagens terrordåd i Bryssel, men även till torsdagens franska antiterrorräd, som ska ha avslöjat en långt gången plan på att begå nya terrordåd i Frankrike.

Vid det tillslaget greps ytterligare en misstänkt terrorist i Frankrike och under torsdagen greps två misstänkat terrorister i Düsseldorf i Tyskland, skriver tyska Focus.

På fredagen stod det också klart att en av de män som sprängde sig själv och ett stort antal resenärer till döds på Bryssels flygplats också deltog i terrorattacken mot konsertlokalen Bataclan i Paris den 13 november förra året.

Enligt den belgiska åklagarmyndigheten har Najim Laachraouis dna hittats i konsertlokalen och vid Stade de France. Najim Laachraouis tros vara mannen som tillverkade bomberna som användes på flygplatsen.

Nyhetsbyrån Reuters avslöjade på fredagen också att såväl 29-årige Ibrahim El Bakraoui som hans 27-årige bror Khalid fanns på en amerikansk underrättelselista över personer som söktes redan i höstas. De båda sprängde ett stort antal människor till döds vid attackerna i tunelbanan och mot flygplatsen i Bryssel i tisdags.

Den tidigare i veckan gripne Salah Abdeslam, som också han misstänks för delaktighet i Parisattackerna, har slutat samarbeta med de belgiska utredarna, skriver Het Nieuwsblad. Enligt tidningen, som citerar Belgiens justitieminister Koen Geens, upphörde Abdeslam att tala i samband med tisdagens attacker i Bryssel.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.