Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Bulgariens EU-ordförandeskap väcker oro

EU-parlamentarikern Soraya Post (Fi) är orolig över Bulgariens ordförandeskap.
EU-parlamentarikern Soraya Post (Fi) är orolig över Bulgariens ordförandeskap. Other: Izabelle Nordfjell/TT

Bulgarien har tagit över EU:s rullande ordförandeskap. Landet får ansvar för flera politiskt känsliga EU-frågor, vilket väcker kritik eftersom högerextrema och främlingsfientliga partier ingår i Bulgariens regering. Jag är mycket orolig, säger EU-parlamentarikern Soraya Post (Fi).  

– Vi brukar vara EU:s mest lojala medlem, försäkrade premiärminister Bojko Borisov när han på fredagen tog emot EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Bulgariens huvudstad.

Junckers besök i Sofia markerar att Bulgarien har tagit över EU:s rullande ordförandeskap. Det innebär att företrädare för Bulgariens regering under sex månader ska leda förhandlingarna i rådet, där EU-ländernas ministrar fattar beslut om bindande EU-lagar.

Bulgarien vill bland annat försöka driva på för EU:s fortsatta utvidgning och arrangerar ett informellt EU-toppmöte om Västra balkan i maj. Regeringen i Sofia får dessutom ansvar för flera politiskt känsliga EU-förhandlingar om bland annat rättstatens principer i Polen och EU:s asylpolitik.

Under fredagens presskonferens förklarade premiärminister Borisov att Bulgarien också vill försöka förbättra EU:s relationer med Turkiet. Den tanken avfärdades dock av EU-kommissionens ordförande.

- Turkiet är på väg bort från landets tidigare europeiska ambitioner. Det kan inte bli några framsteg så länge det sitter journalister i fängelse, hävdade Juncker.

Att Bulgarien har blivit ordförande för EU:s ministerråd under det kommande halvåret väcker också kritik.

-  Jag är mycket orolig. En av ministrarna i Bulgariens regering har jämför romer med hundar och därför dömts för hatbrott. Han är en klar rasist. Jag ifrågasätter om en sådan regering kan leva upp till EU:s grundläggande värderingar, säger EU-parlamentarikern Soraya Post (Fi). 

Den dömde ministern heter Valeri Simeonov och leder partiet NFSB, Nationella fronten för Bulgariens räddning. Simeonov är ökänd för sin antiziganism, men har tidigare inte haft något större politiskt inflytande. 

Inför valet förra året gick han samman med två andra små nationalistiska och högerextrema partier i en gemensam organisation som kallas Förenade patrioter. Där ingår också Ataka, som tidigare var ett framgångrikt högerextremt parti i Bulgarien men som har krympt under senare år.

Valet blev ingen succé för Förenade patrioter. Partiet fick knappt tio procent av rösterna, men bjöds in till en koalitionsregering av Bulgariens stora konservativa parti, som leds av premiärminister Bojko Borisov och som dominerar regeringen. Valeri Simeonov utsågs till vice premiärminister och har dessutom blivit ordförande för Bulgariens nationella råd för integration.

På vilket sätt kommer Bulgarien som EU:s ordförande att arbeta mot rasism, antiziganism och diskriminering? Den frågan ställde Soraya Post till Bulgariens justitieminister, som hör till det konservativa partiet, i EU-parlamentets utfrågning av ordförandelandet.

- Först fick jag inget svar, men sedan uttryckte justitieministern en vilja att samarbeta med mig kring dessa frågor.

Vill du det?

- Ja, gärna. Jag hade verkligen inte förväntat mig ett sådant förslag, men jag överlämnade EU-parlamentets rapport om romers situation i EU, som jag har skrivit. Jag tror att det är viktigt att någon följer vad Bulgarien gör under det kommande halvåret, säger Soraya Post.   

 

 

Fakta:Bulgarien EU: s ordförande

 

 

1 januari 2018 tar Bulgarien över EU:s rullande ordförandeskap under sex månader.

Bulgarien vill bland annat driva på för EU:s fortsatta utvidgning och förbättra relationen med Turkiet. 

Bulgarien får också ansvar för förhandlingarna i rådet om rättsstatens och demokratins principer i Polen och om EU:s asylpolitik. 

Bulgarien styrs sedan maj 2017 av en koalitionsregering som består av det stora konservativa partiet Gerb och Förenade patrioter, en samling av tre små nationalistiska och främlingsfientliga partier.

En av regeringens vice premiärministrar, Valeri Simeonov, dömdes i höstas för hatbrott mot romer.  

Bojko Borisov är Bulgariens premiärminister och ledare för konservativa Gerb, som hör till EPP, Moderaternas och Kristdemokraternas grupp i EU-parlamentet.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.