Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Burk med isländsk aska kan bli din för 300 kronor

Det finns fortfarande gott om aska runt Eyjafjallajökull att ”burka” och bjuda ut till försäljning.
Det finns fortfarande gott om aska runt Eyjafjallajökull att ”burka” och bjuda ut till försäljning. Foto: Axel Öberg
För motsvarande knappt 300 kronor kronor kan du bli ägare till 160 gram vulkanaska. Visst, isländsk sådan. En driftig islänning säljer glasburkar fyllda med aska från vulkanen som världens flygbolag skyr, Eyjafjallajökull.

Ytterligare ett steg är därmed taget för att vulkanen på södra Island, som nyligen gjorde livet så surt för flygbolag och flygresenärer, inte ska falla i glömska. På en isländsk näthandelssajt bjuds askan ut för 4.894 isländska kronor burken.

Summan motsvarar 293:50 svenska kronor och illustrerar väl hur hårt inflationen drabbat Island efter landets tidigare katastrof, den av människor skapade finanskollapsen.

Men det är ingen girig öbo som är ute efter pengarna, om man ska tro uppgifter på e-handelssajten. Säljaren Sofus Gustavsson understryker att all vinst som försäljningen drar in doneras till en organisation, Icesar (www.icesar.com), som stöttat de boende i området runt vulkanen i samband med utbrottet och som nu hjälper till med saneringen.

Om askburkarna når beställarna via flygfrakt framgår inte av informationen på hemsidan. Om så är fallet kan problem med distributionen uppstå eftersom Eyjafjallajökull nu på nytt börjat spy ut aska i atmosfären.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.