Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Burma lovar frige över 8 000 fångar

Frigivna frångar i Yangon, Burma, på tisdagen.
Frigivna frångar i Yangon, Burma, på tisdagen. Foto: Thein Zaw/AP

Burmas regering friger över 8.000 fångar i något som liknar en amnesti. Benådningen har skrivits under av den nya presidenten Win Myint när det är dags för stora delar av landet att fira burmesiskt nyår. Men endast ett fåtal av de berörda är politiska fångar.

– För att frambringa fred och glädje i människors hjärtan, och för den humanitära sakens skull, motiverade presidenten frigivningen av 8.490 fångar, enligt ett uttalande.

Bakom åtgärden ligger ytterst Aung San Suu Kyi som efter valsegern för två år sedan installerade sig på en post som statskansler ovanför presidenten, med målet att få slut på inbördeskrig i olika delar av landet och med hopp om nationell försoning.

 – Det har blivit en tradition att frisläppa fångar till det burmesiska nyåret. Därmed har den här regeringen tagit över vanan från den tidigare kvasicivila, säger Kristina Jelmin, verksamhetschef vid Svenska Burmakommittén när hon jämför med ordningen då generaler satt på de högsta posterna.

Problemet, anser Jelmin, är att endast 36 av de nu frigivna är politiska fångar. Cirka 6.000 har avtjänat straff för narkotikabrott, medan nästan 2.000 rapporteras vara poliser och militärer som straffats för disciplinära brott.

Två av dem som inte innefattas av benådningen är de två journalister som arbetade för nyhetsbyrån Reuters när de i höstas avslöjade en massgrav med rohingyer.

Sedan i augusti förra året har tusentals rohingyer dödats och våldtagits av den burmesiska militären, deras byar har bränts och 700.000 invånare har tvingats på flykt till grannlandet Bangladesh.

Aung San Suu Kyi har mött hård internationell kritik för att inte ha tagit avstånd mot våldet mot den muslimska minoriteten.

De två journalisterna som avslöjade massgraven greps och står nu inför rätta, anklagade för att ha brutit mot en lag från den brittiska kolonialtiden och röjt statshemligheter.

– Om den burmesiska regeringen hade velat visa en demokratisk avsikt borde journalisterna ha omfattats av benådningen, men det här verkar gälla endast personer som redan dömts till ett straff, säger Kristina Jelmin.

Den 12 april satt 54 fångar fortfarande fängslade av politiska skäl i Burma. Om 36 av dem släpps återstår endast ett fåtal. 

Vad som oroar Svenska Burmakommittén och andra människorättsorganisationer är emellertid ett kraftigt växande antal nya politiska gripanden. Det har skett sedan den tidigare människorättskämpen Aung San Suu Kyi och hennes parti National League for Democracy, NLD, tog över styret. Nu väntar hela 194 personer på rättegång av det skälet. 

Det är förvånande att utvecklingen gått bakåt, anser Kristina Jelmin.

– NLD har lyckats dåligt. Partiet har inte klarat av att reformera lagarna. På andra områden skärper partiet lagen och använder den för att fängsla journalister. Det har blivit ett väldigt hårt klimat, säger hon.

En gammal lag om förtal har använts flitigt för att tysta kritiker. Och snart träder en ny lag i kraft som inskränker rätten att demonstrera. Det har lett till att burmesiska medier nästan helt upphört att framföra kritik mot NLD.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.