Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 04:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/butiksjatte-slutar-salja-e-cigaretter-i-usa/

Världen

Butiksjätte slutar sälja e-cigaretter i USA

Foto: Robert F. Bukaty/AP

Den amerikanska detaljhandelskedjan Walmart slutar sälja e-cigaretter inom USA. Anställda informerades internt om beslutet under fredagen, rapporterar Reuters. 

”Beslutet verkställs så fort vi sålt klart vårt nuvarande lager”, skriver företaget enligt Reuters.

Läs mer: E-cigaretterna har blivit en mycket laddad fråga

Debatten om e-cigaretter och dessas möjliga hälsofara har åter aktualiserats i USA, inte minst efter att antalet dödsfall och sjukdomsfall kopplade till vejpning ökat drastiskt den senaste tiden. Sedan början av september har över 500 sjukdomsfall rapporterats och åtta personer dött i en akut lungsjukdom som kopplas till e-cigaretter, enligt amerikanska myndigheter. 

Många av fallen har uppgett att de vejpat THC, den psykoaktiva substansen i cannabis. Än så länge har den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC inte bekräftat någon koppling mellan vejpning och sjukdomen.

Beslutet att sluta sälja e-cigaretter är Walmarts andra på kort tid för att begränsa tillgängligheten av tobak i USA. Tidigare i år höjde företaget minimiåldern för att kunna köpa tobak till 21. 

Walmart är USA:s största detaljhandelskedja och enligt tidningen New York Times kan nuvarande lager av e-cigaretter räcka till januari. Vidare skriver man att beslutet att sluta sälja e-cigaretter inte är affärsmässigt obetydligt för kedjan, med tanke på att de som köper produkterna ofta är yngre och mer lojala kunder.