Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/buttigieg-i-fortsatt-ledning-nar-75-procent-av-rosterna-i-iowa-raknats/

Världen

Buttigieg i fortsatt ledning när 97 procent av rösterna i Iowa räknats

Pete Buttigieg.
Pete Buttigieg. Foto: Joseph Prezioso/AFP

Tre dygn efter det att rösterna i Demokraternas nomineringsval i Iowa skulle ha varit räknade hade man på torsdagsmorgonen svensk tid kommit upp i 97 procent. 

Ledare var fortfarande Pete Buttigieg, men bara med 0,1 procentenhet före Bernie Sanders.

USA-valet 2020

De omfattande problemen med rösträkningen i Iowas nomineringsval har förklarats med ett programmeringsfel av en app som skulle se till att rösterna snabbt skulle bli räknade. Appen i sig sägs ha samlat in rösterna på rätt sätt men enligt Iowas demokratiska parti sållat bort en del röster och bara skickat vissa vidare. Något som upptäcktes av partiets säkerhetskontroller.

Problemen har inneburit att rösterna fick kontrolleras mot dem som registrerats på papper. För hand.

Siffrorna här nedan är ställningen mellan de större kandidaterna när 97 procent av rösterna redovisats klockan 08.40 på torsdagsmorgonen. 

■ Pete Buttigieg 26,2
■ Bernie Sanders 26,1
■ Elizabeth Warren 18,2
■ Joe Biden 15,8
■ Amy Klobuchar 12,2
■ Andrew Yang 1,0
■ Tom Steyer 0,3
■ Michael Bloomberg 0,0

Resultatet har varit nedslående för den kandidat som pekats ut som Demokraternas troligaste utmanare av president Trump, Joe Biden. Biden själv kallade på onsdagen resultatet i Iowa för ”ett slag i magen”:

– Jag tänker inte linda in detta: Vi fick ett slag i magen i Iowa. Men detta är inte första gången i mitt liv som jag slagits ned, sa Biden när han fortsatte sin kampanj i New Hampshire, skriver nyhetsbyrån Reuters.