Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/buttigieg-i-skottgluggen-infor-primarvalet-i-new-hampshire/

Världen

Martin Gelin: Buttigieg i skottgluggen inför primärvalet i New Hampshire

Pete Buttigieg, Elizabeth Warren, Joe Biden och Bernie Sanders möttes i tv-sänd debatt.
Pete Buttigieg, Elizabeth Warren, Joe Biden och Bernie Sanders möttes i tv-sänd debatt. Foto: Joe Raedle/AFP

Den unga borgmästaren Pete Buttigieg attackerades från alla håll i Demokraternas tv-debatt i New Hampshire. Senator Bernie Sanders, som leder opinionsmätningarna inför tisdagens viktiga primärval, påstod att Buttigiegs presidentkampanj finansieras av miljardärer.

- Jag gillar Buttigieg. Trevlig kille. Men vi befinner oss i ett ögonblick där miljardärer kontrollerar inte bara ekonomin, utan vår politik, sade Sanders.

Det otacksamma med att göra bra ifrån sig i Demokraternas primärval är att alla de andra kandidaterna börjar attackera dig. Både Elizabeth Warren och Joe Biden har varit med om det tidigare. Nu verkar det vara Pete Buttigiegs tur, efter hans starka resultat i Iowa. 

I fredagskvällens tv-debatt i New Hampshire inför delstatens primärval på tisdag fick den unga borgmästaren kritik från många håll. Bernie Sanders läste upp rubriker som visat hur Buttigiegs presidentkampanj finansieras av miljardärer och välbärgade demokrater. Amy Klobuchar‚ senator från Minnesota, poängterade Buttigiegs bristande erfarenhet.

– Det är lätt att kritisera Washington, det får dig att se ut som en cool nykomling. Men jag tror inte det är det folk vill ha just nu. Vi har en nykomling i Vita huset och se hur det har gått. Jag tror att erfarenhet är något positivt, sade Klobuchar.

Klobuchar har ofta fått beröm för sina insatser i tv-debatterna och politiska experter förutser gång på gång att hon snart kommer stiga i popularitet, men så har det inte blivit än. 

Opinionsmätningarna i New Hampshire visar däremot att Buttigieg stigit rejält efter Iowa. Den 38-årige borgmästaren från Indiana försökte vända sin ålder till en fördel i debatten. Han kritiserade både Biden och Sanders med argumentet att de är för gamla för dagens politiska kris. Efter att ha berömt Bidens tid som Barack Obamas vicepresident sade han att det är dags för en ny generation i Washington.

Deras bedrifter var otroligt viktiga, sade Buttigieg, eftersom de var anpassade till den tidens förutsättningar, men nu måste vi anpassa oss till den här tidens förutsättningar och de är annorlunda.

Elizabeth Warren undvek än en gång direkta angrepp på sina kollegor. Hennes kritiker har länge sagt att hon helt enkelt är för vänlig för att vinna primärvalet. Oviljan att kritisera partikollegorna tycks göra det svårt för henne att stoppa Bernie Sanders och Buttigiegs stigande popularitet.