Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 12:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/by-pa-sicilien-skanker-bort-hus-for-att-locka-nya-invanare/

Världen

By på Sicilien skänker bort hus för att locka nya invånare

Byn Cammarata. Foto: Berthold Werner/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

I den pittoreska byn Cammarata på Sicilien kan man få ett stenhus till skänks. Så vill borgmästaren vända trenden med avfolkning. Men intressenter måste lova att renovera huset.

Italien är pepprat med månghundraåriga städer och byar, och det finns ett överflöd av pittoreska stadskärnor. Det gäller även utflyttningsbygder.

För att vända avfolkningstrenden och locka nya invånare saluför flera italienska kommuner hus för den symboliska summan 1 euro.

Byn Cammarata på inre Sicilien tar ett steg längre och skänker nu bort hus i bykärnan.

– Jag står inte ut med att se denna underbara, historiska kärna tömmas och förvandlas till en ruin, säger borgmästaren Vincenzo Giambrone till CNN.

Han har i tre år försökt övertala folk som flyttat från byn att de ska gå med på att deras övergivna hus skänks bort till nykomlingar.

– Ägarna vet inte vilka skador de orsakar när de lämnar sina hem och vägrar bygga om dem. Det lämnar djupa ärr i stadsbilden med risk för farliga kollapser.

Hittills har borgmästaren lyckats skrapa ihop ett dussintal stenhus som är redo att tas över gratis, och fler är på gång.

Men det finns ett par villkor: Den som tar emot ett hus måste renovera det inom tre år och även presentera en renoveringsplan. En deposition på 5.000 euro, ungefär 55.000 kronor, betalas tillbaka när arbetet är genomfört.

En förhoppning är att många av dem som flyttar in ska omvandla husen till butiker, restauranger eller pensionat.

Cammarata, som grundades av grekerna, har 6.000 invånare och ligger på tusen meters höjd i en trakt där en rad byar har samma problem. I bland annat Sambuca, Mussomeli och Bivona inte långt därifrån säljs hus för 1 euro styck.

Foto: Skärmdump från Google maps

De som valt att stanna kvar i byn lever dock länge. Det sägs att Cammarata hyser flest hundraåringar på Sicilien. Man förklarar den goda hälsan med den friska luften i Cammaratabergets naturreservat och den lokala maten.

De som nappar på erbjudandet om gratis hus kommer sannolikt att tas emot väl. Byn lyfter gärna fram sin gästvänlighet.

– Besökare och gäster kommer i första rummet, även före våra egna familjer. Nykomlingar står för förändring, innovation och nya idéer, säger Vincenzo Giambrone.

Gästfriheten tycks däremot inte vara lika uttalad gentemot de närmaste grannarna. Cammarata är i det närmaste sammanvuxet med en yngre stad, San Giovanni Gemini, och rivaliteten mellan de två har resulterat i fejder om gatuadresser och gatunamn.

Läs mer: 700 osålda minislott tecken på Turkiets ekonomiska kris