Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Bygger stad för bara kvinnor

En industristad för bara kvinnor byggs i Saudiarabien. På bilden syns kvinnor i Jeddah.
En industristad för bara kvinnor byggs i Saudiarabien. På bilden syns kvinnor i Jeddah. Foto: Hassan Ammar/Ap
En helt ny stad byggs i Saudiarabien. Det blir en plats där bara kvinnor är välkomna, enligt företrädare för myndigheter i landet.

I ett försök att hitta en medelväg mellan Sharialagar och kvinnor som vill satsa på sin karriär byggs nu en helt ny stad i Saudiarabien, rapporterar bland annat ryska RT.

Sharialagarna förbjuder inte kvinnor att arbeta, men uppmanar dessa att inte glömma bort sitt ansvar i hemmet. Man uppskattar att ungefär femton procent av kvinnorna förvärvsarbetar.

En av landets myndigheter, med uppdrag att arbeta mot fattigdom, vill nu att kvinnorna ska spela en viktigare roll i utvecklingsarbetet.

Det gör att en ny
industristad som endast är till för kvinnor att byggas. I närheten av staden Hofuf kommer 5 000 arbetstillfällen att skapas. Fabriker inom bland annat tyg- läkemedel- och matindustrin kommer att drivas av kvinnor. Dessutom kommer alla anställda vara kvinnor.

– Jag är säker på att kvinnor kan visa sin effektivitet i många avseenden och tydliggöra det i detta i de branscher som bäst passar deras intressen, natur och förmåga, sa Saleh Al-Rasheed, företrädare på den ansvariga myndigheten till tidningen al-Eqtisadiah enligt RT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.