Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Byxklädda kvinnor rannsakas i Sudan

Lubna al-Hussein riskerar 40 piskrapp för att ha gått klädd i byxor. I närvaro av diplomater från Frankrike, Kanada, Spanien och Sverige inleddes den uppmärksammade rättegången mot henne i Sudan på onsdagen.

I rättssalen i huvudstaden Khartum återfanns även en mängd anhängare till kvinnorna samt journalister.

– Tusentals kvinnor straffas med piskrapp i Sudan, men de förblir tysta. Denna lag används för att trakassera kvinnor, jag vill uppmärksamma det, sade Lubna al-Hussein i samband med den inledande rättsförhandlingen.

Förhandlingen slutade med att hon gick med på att sluta jobba för FN. Annars kanske rättegången hade ställts in, om domstolen kommit fram till att den oanständighetslag det handlar om inte gäller FN-anställda.

– Hon vill visa att hon är helt oskyldig, och om hon använder sig av juridisk immunitet går inte det, förklarade hennes advokat Nabil Adib Abdalla.

Lubna al-Hussein var klädd i gröna långbyxor när polis den 3 juli kom in på en restaurang i Khartum och beordrade alla byxklädda kvinnor där att följa med. Tio kvinnor har redan fått tio piskrapp var för oanständighet, medan al-Hussein och två andra har åtalats och riskerar 40 piskrapp.

Rättegången fortsätter tisdagen den 4 augusti.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.