Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 15:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/c-positivt-till-att-inga-i-macrons-nya-eu-partigrupp/

Världen

C positivt till att ingå i Macrons nya EU-partigrupp

Ett missförstånd inför mötet startade ”cirkusen”, enligt Fredrick Federley: ”Tyskarna var arga, spanjorerna var arga, och österrikarna, och danskarna.” Foto: Anna Simonsson

Tolv europeiska mittenpartier, med franska En Marche som initiativtagare, samlas på lördagseftermiddagen för att markera sin vilja att bilda en ny EU-partigrupp tillsammans. Svenska C hör till de inbjudna. Partiets EU-ledamot Fredrick Federley är ”i grunden positiv”.

Rätta artikel
EU-valet 2019

Den franska presidenten Emmanuel Macrons parti En Marche skapades i samband med presidentvalet. Nu ska partiet få in sina första kandidater i EU-parlamentet.

För att få inflytande i parlamentet är det viktigt att ingå i en partigrupp. En Marche, som kampanjar till EU-valet under namnet Renaissance, vill bilda en ny grupp i den politiska mitten.

På lördagseftermiddagen bjuder den franska premiärministern Edouard Philippe och Renaissances toppkandidat Nathalie Loiseau in representanter från elva andra EU-vänliga mittenpartier till ett möte i franska Strasbourg. De allra flesta tillhör den liberala partigruppen Alde.

Även svenska Centerpartiet är inbjudet, men partiets EU-ledamot Fredrick Federley har ställt in sitt deltagande. Det har med ett missförstånd att göra.

På fredagen spreds nämligen felaktiga medieuppgifter om vilken tyngd Strasbourgmötet har. Det hette att endast de som står på scenen i Strasbourg är de som bildar partigruppen. I själva verket kommer inte någon skarp gruppbildning att äga rum förrän efter valet.

Federley är en av flera vice ordförande i det europeiska partiet Alde. I parlamentets partigrupp med samma namn finns 40 partier representerade.

– Det som stod var fel och det har rättats, men problemet var att cirkusen redan var i gång. Tyskarna var arga, spanjorerna var arga, och österrikarna, och danskarna.

– Hade jag jag som vice ordförande varit där hade det sett ut som om jag dumpade mitt eget parti, och det hade varit ohållbart. För att det inte skulle se ut som om partiet stänger någon ute bestämde vi sent i går att jag får stanna hemma medan de andra åker, säger C-ledamoten på lördagsförmiddagen.

Federley säger sig inte bli förvånad om Macron dyker upp på lördagens möte, vilket skulle ge det extra politisk, om inte formell, tyngd.

– Så det kostar en del att inte vara där, men den här gången fick diplomatin väga tyngre, säger han.

Fredrick Federley är ”i grunden positiv” till att en ny partigrupp med liberala mittenpartier bildas. Han har inget emot att den i så fall kallas Renaissance, som En Marche vill. Men det är inte bestämt. Alla formella beslut om bildandet görs efter valet den 26 maj.

– Den nuvarande partigruppen kan ge en marschriktning, men det är den som är på plats efter valet som måste fatta de konkreta besluten.

– Även om jag tror att jag blir omvald så vet jag ju faktiskt inte det förrän efter valet.

För Federley handlar bildandet av en ny grupp till stor del om att ta kampen mot högerpopulismen. Han ser lördagens möte lika mycket som en manifestation mot den yttersta högern.

Ett av skälen till att arrangera mötet är att markera mot det möte det italienska högerextrema partiet Legas ledare Matteo Salvini kallat till i nästa vecka, säger han.

– Det kommer att vara flera tusen i publiken i Strasbourg, många inresta från andra delar av Europa, för att den här kampen är reell.

– I den svenska högern säger man att nej, det handlar om sakfrågor, men detta visar tydligheten i den europeiska kampen mot högerextremismen.

Bland de partier En Marche bjudit in märks spanska Ciudadanos, som tros få in 14 ledamöter i den europeiska församlingen, och italienska Demokratiska partiet, som i dag sitter i den socialdemokratiska partigruppen.

De flesta andra är relativt små, som nederländska VVD och D66 samt belgiska Open VLD, där den tongivande Alde-företrädaren Guy Verhofstadt hör hemma.

En Marches EU-lista Renaissance tros få in ungefär 20 ledmöter, vilket skulle göra partiet större än något av dem som i dag finns i Alde.