Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Cameron: Polisen får fria tyglar

Storbritanniens premiärminister David Cameron är beredd att ge polisen alla tänkbara resurser för att stävja upploppen. 10.000 poliser har gjort London lugnare. Men upploppen och plundringarna fortsatte under den fjärde natten i flera andra städer.

Polisen får fria tyglar och alla resurser de behöver i kampen mot orosstiftarna och ”det förkastliga våldet". Det var budskapet från den brittiske premiärministern David Cameron i ett direktsänt tv-uttalande från Downing Street 10.

– Det är lika mycket ett moraliskt som politiskt problem, sade han och hänvisade till "fickor av samhället" som han bedömde som sjuka och moraliskt förfallna.

Cameron kom ut från ett möte med Cobragruppen och meddelade att förutom de så kallade batongkulorna så kommer vattenkanoner inom ett dygn att tillgängliggöras och polisen skulle få all hjälp. Vidare ska inte mänskliga rättigheter stå ivägen för publicerandet av bilder på förövarna på gatorna, sade premiärministern. Dessutom ska människor som döms för våldsamt upplopp sättas i fängelse, slog han fast.

– Vad det här landet behöver är tydligare regler för uppförande och straff för de som bryter mot dem, sade Cameron.

Han påpekade dock att våldsverkarna på gatorna inte var representativa för unga i Storbritannien.

Under natten mot onsdagen var London en mer stillsam huvudstad. I andra brittiska städer var tendensen den motsatta.

Polisen i Manchester talar om "de värsta upploppen på 30 år". Under natten greps 108 personer efter att hundratals maskerade ungdomar slagit sönder skyltfönster, satt eld på butiker och kastat sten mot polisen, enligt BBC.

Enligt nyhetsbyrån Reuters kastades stenar mot polisen och en kameraman på nyhetskanalen BBC ska ha blivit attackerad.

– Dessa människor har ingenting att protestera mot, det finns ingen orättvisa eller gnista som har satt i gång detta. Det är, helt enkelt, kriminella handlingar som är de värsta jag har upplevt på den här nivån, sade biträdande polismästaren i Manchester, Gerry Shewan.

Manchester var långt ifrån ensamt om att ha inspirerats av våldsamheterna i London. I Liverpoolstadsdelen Toxteth attackerades två brandbilar och ytterligare en räddningsbil, säger polisen till Reuters. Och närmare 200 ungdomar ska ha förstört och plundrat butiker i området. 50 personer greps under natten i Liverpool.

Englands näst största stad Birmingham drabbades också, liksom de närliggande städerna West Bromwich och Wolverhampton. Enligt BBC ska skott ha avlossats i Birmingham under kvällen och polisen i West Midlands uppger att 87 personer gripits i området.

Tre personer dödades, också i Birmingham, efter att ha blivit påkörda av en bil. Polisen rubricerar det som mord, men det är oklart om händelsen har med upploppen att göra.

I Nottingham attackerade en grupp på 30–40 män en polisstation med brandbomber, men enligt polisen skadades ingen. I Liverpool, Sefton and Wirral har 44 personer gripits, uppger polisen enligt BBC.

I London hade polisen rustat med 10.000 extra man och beordrat dem att om nödvändigt använda så kallade batongkulor – projektiler som avlossas på nära håll och orsakar stor smärta – för att kväsa upploppen.

Hundratals Londonbor gick även ihop i improviserade medborgargarden på tisdagen för att stoppa fortsatta plundringar.

I Southall i västra London samlades hundratals sikher utanför ett tempel i området, efter rykten om att det skulle attackeras. I Enfield i norra London patrullerade 200 invånare för att "skydda gatorna" och i Hackney turades affärsinnehavare om att hålla vakt, rustade med hemmagjorda vapen.

Enligt polisen har sammanlagt 768 personer gripits och 111 poliser skadats under oroligheterna i London.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.