Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Cameron: Självklart ville jag vinna stöd från tidningar

David Cameron när han frågas ut i vittnesbåset.
David Cameron när han frågas ut i vittnesbåset. Foto: POOL / AP
Det var en spänd och besvärad David Cameron som på torsdagen under fem timmar i vittnesbåset tvingades lyssna på när nya pinsamheter kring hans relationer med mäktiga mediechefer lästes upp under en direktsänd utfrågning.

Cameron var den siste av en rad ledande politiker som i veckan utfrågats i den så kallade Levesonutredningen, vars uppgift är att granska den brittiska pressens arbetsmetoder och etik i kölvattnet av den så kallade avlyssningsskandalen.

Cameron konstaterade att relationerna mellan mäktiga mediechefer och landets makthavare under lång tid varit alltför vänskapliga. Han förnekade dock att han skulle ha erbjudit politiska fördelar i utbyte mot positiv publicitet.

– Självklart ville jag vinna stöd från tidningar. Men det har aldrig förekommit vare sig öppna överenskommelser eller dolda överenskommelser, inga nickar eller blinkningar med antydningar om sådana, försäkrade Cameron.

I centrum för avlyssningsskandalen står mediemogulen Rupert Murdoch och dennes brittiska koncern News International. Murdoch tvingades i fjol lägga ned den mycket lönsamma tabloiden News of the World, efter avslöjanden om grova övertramp.

Under utfrågningen tvingades Cameron redogöra för sina nära förbindelser med två av News Internationals mest framträdande representanter i Storbritannien. Hans svar, som gavs under ed, började ofta med ett "jag minns inte" eller "jag kan inte komma ihåg exakt".

Cameron pressades kring omständigheterna när han anställde Andy Coulson, News of the Worlds tidigare chefredaktör, som sin kommunikationschef trots Coulsons misstänkta inblandning i telefonavlyssningen.

Mest pinsamt för Cameron blev det när ett sms från Rebekah Brooks, tidigare chef för News International och personlig vän med premiärministern, lästes upp. Brooks ska om en vecka ställas inför rätta, misstänkt för övergrepp i rättssak i samband med avlyssningsskandalen.

I sms:et till Cameron i oktober 2009 skrev Brooks att hon "hejar så mycket på honom, inte bara som en personlig vän utan för att vi yrkesmässigt är inne i detta tillsammans".

Rent politiskt torde Cameron ha klarat torsdagens utfrågning utan att ha lidit ytterligare skada. Men bilden av den annars så självsäkre och kontrollerade premiärministern fick sig en rejäl törn.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.