Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Cameron tar avstånd från multikulti

Storbritanniens konservative premiärminister David Cameron tog på lördagen avstånd från den länge omhuldade multikulturalismen.

Den är ett misstag, sade han och efterlyste bättre integrering av unga muslimer för att bekämpa inhemsk extremism.

Cameron signalerade på säkerhetskonferensen i München en klar förändring av den politik som tillämpats för etniska och religiösa minoriteter.

Han efterlyste en "mer aktiv, muskulär liberalism", där lika rättigheter, rättssäkerhet, yttrandefrihet och demokrati aktivt upphöjs för att skapa en starkare nationell identitet.

- Om vi ska besegra det här hotet, tror jag att det är dags att vända blad för den misslyckade politiken tidigare, sade han under en paneldebatt som Tysklands förbundskansler Angela Merkel deltog i.

Hans inlägg ljöd som ett eko av Merkels kontroversiella uttalande förra året, då hon kallade mångkulturen i Tyskland för ett misslyckande.

Camerons inlägg ledde till ilskna kommentarer. Muslimska rådet i Storbritannien fann det anmärkningsvärt att muslimerna behandlas "som en del av problemet i stället för en del av lösningen".

Islamisk extremism har varit en stor fråga i Storbritannien sedan 2005, då "inhemska" självmordsbombare dödade 52 människor när de attackerade kollektivtrafiken i London.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.