Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Cameron vill göra upprorsmakarna hemlösa

Enligt Cameron borde människor som deltagit i upploppen bli vräkta från sina hem.
Enligt Cameron borde människor som deltagit i upploppen bli vräkta från sina hem. Foto: Elizabeth Dalziel / AP

Storbritanniens premiärminister David Cameron har valt en hård linje för att hantera dem som varit delaktiga i den senaste tidens upplopp. Enligt ett nytt förslag ska ligisterna och deras familjer kastas ut från sina statligt subventionerade bostäder.

I en intervju med BBC säger Cameron att det skulle vara ett sätt att "tvinga fram ansvarsfullhet i samhället".

– Alldeles för länge har vi haft en för mjuk hållning gentemot människor som plundrar och vandaliserar sitt eget samhälle. Om man gör det borde man förlora rätten till den här typen av subventionerat boende, säger David Cameron till BBC.

Han tillägger att vräkningarna "skulle kunna hjälpa till att bryta upp några av de kriminella nätverken i vissa bostadsområden om några av invånarna kastades ut från sina hem".

På frågan vad som kommer att hända med personerna som blivit hemlösa är svaret klart och tydligt.

– Ärligt talat, det skulle de tänkt på innan de angrep sina egna kvarter och plundrade butiker.

– Uppenbarligen betyder det att de måste bo någon annanstans, att de måste leta boende i den privata bostadssektorn, och det kommer att bli tufft för dem. Men det skulle de tänkt på innan de började göra inbrott.

Kommunfullmäktige i bland annat Nottingham, Salford och Westminister har redan meddelat att de ska överväga flera vräkningar och i Wandsworth i södra London har en man tagit emot ett vräkningsbeslut sedan hans son åtalats för att ha deltagit i upplopppen.

I dag kan lokala myndigheter i Storbritannien vräka en person som gjort sig skyldig till oroligheter i sitt eget kvarter. Men det finns planer på att det även ska kunna gå att vräka hyresgäster som varit inblandade i så kallad "upploppsturism" på andra håll.

Många ligister tros nämligen ha åkt till andra områden än där de bor för att vandalisera och göra inbrott.

David Cameron har tidigare kritiserats för att bara vilja bestraffa brottslingarna under den senaste tidens upplopp utan att ta hänsyn till de sociala förhållandena i områdena där de kommer ifrån.

Företrädare för oppoisitionspartiet Labour har dessutom framhållit att metoden att tvinga människor att lämna sina hem knappast löser några problem, utan i stället ger upphov till nya.

Ungefär tio miljoner brittiska medborgare, det vill säga en av sex, bor i dag i statligt subventionerade bostäder som antingen är gratis eller har en subventionerad hyra.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.