Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Camerons krav: Lär er engelska eller lämna landet

David Cameron.
David Cameron. Foto: DAVID HARTLEY/REX/Shutterstock

De invandrare som inte förbättrar sin engelska kan tvingas lämna Storbritannien, hotar premiärminister David Cameron. Kravet att invandrare förbättrar sitt språk är centralt i regeringens planer att minska segregationen i samhället.

David Camerons utspel, som görs i en debattartikel i The Times, är främst riktat till muslimska kvinnor. Enligt regeringen talar 190.000 muslimska kvinnor bristfällig eller ingen engelska, trots att många har bott i landet länge. Det är en förklaring till att 60 procent av kvinnorna med rötter i Bangladesh och Pakistan inte har någon egen inkomst, skriver premiärministern i debattartikeln.

Idag kan en person flytta till Storbritannien utan krav på att förbättra sin engelska. ”Det vill vi ändra på”, skriver Cameron och fortsätter:

”Vi kommer nu att säga: om du inte förbättrar ditt språk, kan det påverka dina möjligheter att stanna i Storbritannien. Det här kommer att hjälpa till att göra det klart för de män som hindrar sina partner från att integreras att det får konsekvenser”.

Regeringen anslår 20 miljoner pund, cirka 245 miljoner kronor, för att nå ut med språkundervisning till kvinnorna.

Kritiker pekar på att regeringen under förra mandatperioden gjorde neddragningar på engelska för invandrare och att då varnades för att just kvinnor skulle drabbas mest.

Planen är att de nya språkreglerna ska träda i kraft från oktober. De som ansöker om förlängt visum efter 2,5 år kommer att få genomgå ett prov för att se att engelskan har förbättrats.

Regeringen planerar inte att omedelbart tvinga invandrare att flytta på grund av bristande språkkunskaper. Men engelskan blir en del av bedömningen om en person får förlängt visum eller får bli medborgare i Storbritannien.

Under förra mandatperioden införde regeringen språkkrav för de som vill bosätta sig permanent i landet eller bli medborgare. Dessa personer ska också klara ett prov som utgår från brittisk historia, kultur och värderingar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.