Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Camerons kritiker finns i hans egen regering

Mindre än ett dygn efter det att David Cameron fått till stånd ett avtal med övriga EU-länderna som kan hålla Storbritannien kvar i unionen ställdes han inför sex av sina egna ministrar som kräver utträde. En opinionsundersökning visar att Camerons linje leder med 15 procentenheter.

”Låt oss ta tillbaka kontrollen – Rösta för att lämna” stod det på skylten som sex av premiärminister David Camerons ministrar höll upp för fotograferna på lördagen.

Iain Duncan Smith, Michael Gove, Chris Grayling, John Whittingdale, Theresa Villiers och Priti Patel går emot sin egen premiärminister eftersom de inte anser att det avtal som slöts på fredagen går tillräckligt långt.

– Det här kommer att bli en satsning över partigränserna, sa Chris Grayling vid ett pressmöte för ”Vote Leave”-kampanjen på lördagen, skriver The Independent.

I ett uttalande på lördagen kallade justitieminister Michael Gove EU för ”föråldrat” och ”odemokratiskt”.

– Lagar som styr över medborgarna i det här landet beslutas av politiker från andra länder som inte har valts av oss och som vi inte kan avsätta, sa Gove bland annat.

Gove har kallat beslutet för ”det svåraste under min politiska karriär”.

Premiärminister Cameron mötte på lördagen pressen utanför 10 Downing Street. I ett tal kallade han den kommande folkomröstningen för ”ett av de viktigaste besluten under vår livstid”. När britterna går till valurnorna den 23 juni gäller frågan om Storbritannien ska lämna EU eller inte.

Londons borgmästare Boris Johnson, som av många ses som David Camerons efterträdare som partiledare för de konservativa, har hittills vägrat säga vilken sida han kommer att stöda. Men Johnson har lekt med tanken på att rösta för ett utträde ur EU, skriver Washington Post.

EU-kritiska UKIP:s ledare Nigel Farell så redan på fredagen att det avtal som nu träffats mellan de 28 EU-länderna för att kunna behålla Storbritannien inom union ”inte är värt papperet det är skrivet på”.

Labourledaren Jeremy Corbyn står på David Camerons sida och Labour kommer att ge sitt stöd till den sida som röstar för att stanna kvar i EU:

– EU skapar investeringar, jobb och skyddar brittiska arbetare och konsumenter, sa han bland annat på lördagen.

Och David Cameron själv upprepade sitt stöd för att stanna i EU i ett tal i London på lördagen. Och återigen tryckte Cameron på att EU måste fortsätta att reformeras.

– Jag tror att Storbritannien är säkrare, starkare och har det bättre inom en reformerad union, sa Cameron.

Sent på lördagskvällen presenterade tidningen Daily Mail en opinionsundersökning som visade att linjen som vill att Storbritannien ska stanna kvar i EU har ett försprång på 15 procentenheter mot den som vill att landet ska lämna unionen. Undersökningen gjordes via telefonintervjuer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.