Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Camerons ord till Corbyn: För guds skull, avgå!

Foto: Parliamentary Recording Unit/AP

Storbritanniens premiärminister David Cameron ifrågasätter varför Labourpartiets ledare Jeremy Corbyn sitter kvar på sin plats trots det stora missnöjet mot honom. ”För guds skull, avgå!”, sade Cameron under en debatt i parlamentet på tisdagen.

Debatten mellan premiärministern och Labourledaren handlade dels om orsakerna till Brexit, hur respektive ledare hanterat kampanjen inför omröstningen och vad som borde göras nu. Bland annat förespråkade Corbyn att man skulle lätta på budgetreglerna för att kunna göra ekonomiska investeringar, något som fick kalla handen av Cameron, rapporterar The Guardian.

David Cameron stämde också in i den utbredda kritik som på senaste tiden har kommit mot Labourledaren Jeremy Corbyn, bland annat för att han inte anses ha varit tillräckligt tydlig i att argumentera mot ett Brexit och för stannasidan.

Cameron sade att Corbyn möjligen var bra att ha som politisk motståndare, men att han knappast var en tillgång för landet:

– Jag säger, för guds skull: avgå!

40 framstående Labourledamöter i parlamentet har uppmanat Corbyn att lämna sin post, och han förlorade stort i den förtroendeomröstning mot honom som Labour genomförde häromdagen. Själv har han dock sagt att han inte tänker lämna sin post. Även Jeremy Corbyns företrädare, Ed Miliband, har uttalat sig och sagt att Corbyn måste gå eftersom situationen är ohållbar, enligt The Guardian.

Foto: Leon Neal/AFPLabourledaren Jeremy Corbyn. Foto: Leon Neal/AFP

Corbyn frågade Cameron om när han förväntar sig att artikel 50 ska aktiveras, det vill säga när regeringen formellt kommer meddela EU att de vill lämna unionen. Cameron svarade att det finns goda anledningar att skjuta fram det beslutet tills den nya Tory-ledaren tillträder, eftersom det är viktigt att Storbritannien hinner få ett så gott avtal som möjligt med EU inom den tvåårsgräns som gäller för förhandlingarna från och med att artikel 50 aktiveras.

Premiärministern redogjorde också för läget efter hans möte med övriga EU-ledare på tisdagen. Han sade att det fanns en beklagande ton under mötet, men att deltagarna var överens om att det brittiska folkets beslut måste respekteras.

Cameron sade också att alla parlamentsledamöter har ett ansvar för att försöka ena landet. Att Storbritanniens har tillgång till den inre marknaden även framöver är en av de viktigaste frågorna vid ett EU-utträde, enligt premiärministern. Samtidigt sa han att beskedet från flera av EU-ledarna varit att det är omöjligt att få alla fördelar som den inre marknaden innebär utan att det är förenat med kostnader.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.