Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-06 12:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/carrie-lam-lovar-respektera-valresultatet-i-hongkong/

Världen

Carrie Lam lovar reflektera över valresultatet i Hongkong

Prodemokrater firar att Kinavänlige Junius Ho i söndagens val förlorade sin plats. Foto: Kin Cheung/AP

HONGKONG. De regerings- och Kinatrogna partierna i Hongkong åkte på en brakförlust i söndagens lokalval i Hongkong. 17 av de 18 distrikt som valet stod om kontrolleras nu av prodemokratiska partier. 

Hongkongs högsta politiska ledare Carrie Lam säger att hon ödmjukt ska ”reflektera” över resultatet.

347 av 452 mandat ser ut att gå till prodemokratiska partier och 60 till Pekingvänliga. Somliga räknar de prodemokratiska platserna till omkring 390, vilket beror på hur de oberoende partierna ska definieras. Ett halvår av stundtals våldsamma protester mot ökat inflytande från Peking har lett till ett rekordhögt valdeltagande på drygt 71 procent, jämfört med 47 procent år 2015.

”Regeringen kommer att reflektera över valresultatet. Jag har noterat att många valanalyser pekar på att resultaten speglar medborgarnas missnöje med rådande samhällsfrågor och strukturella problem”, säger ledaren Carrie Lam i ett uttalande som South China Morning Post tagit del av. ”Regeringen kommer definitivt att lyssna ödmjukt på folkopinionen.”

Rösträkningen hann knappt börja innan det stod klart att valet skulle bli ett kvitto på medborgarnas lust att fjärma sig från de fastlandskinesiska önskemålen om ett stadigare grepp om den särskilda administrativa regionen. Redan inom en timme hade topprofilerna Junius Ho och Michael Tien förlorat sina platser till prodemokratiska kandidater.

Junius Ho skriver på Facebook att han är ledsen över att även om han fick fler röster än förra gången så räckte de inte till. Han avslutar inlägget med att påpeka att han är rörd över att politiska motståndare ändå överöst honom med gratulationer: ”Det är inget dåligt om deras brutalitet omvandlas till harmoni.” 

Signalen till regeringen om att befolkningen är missnöjd med dess politik kunde inte ha varit tydligare. Det står nu klart att det inte endast är unga, arga aktivister, som Peking velat göra gällande, som är bekymrade över utvecklingen i Hongkong.

Carrie Lam tänker nu, enligt uttalandet, ödmjukt lyssna på allmänhetens åsikter. 

Det har hon dock sagt förut och demokratirörelsen lär inte bli nöjd förrän hon agerar och går deras krav till mötes. Hit hör bland annat att polisens agerande under demonstrationerna utreds av en oberoende instans, att Hongkong går mot fria val och att de som gripits under protesterna, över 5.000, frisläpps. Dessutom vill de att demonstrationerna inte rubriceras som upplopp, ett brott som kan ge upp till tio års fängelse.

Protesterna har den senaste veckan centrerats kring det polytekniska universitetet där hundratals belägrade demonstranter gripits och över tusen skadats. Efter valnatten har spänningen börjat ebba ut och flera framträdande personer hör till dem som lämnat högskolan. Några av dem har gripits medan ytterligare andra tros ha lämnat området via underjordiska tunnlar. 

Under protesterna har det framgått tydligt att Hongkongs invånare inte identifierar sig med Kina. De är oroliga för Pekings ökade inflytande över finanscentrumet. Från Kina syns dock inga tecken på att släppa på tyglarna när det gäller Hongkong, valresultatet till trots.

– Hongkong är en del av Kina och en speciell administrativ region i Kina oavsett vad som händer. Alla försök att förstöra Hongkong, eller till och med skada dess välmående och stabilitet, kommer att misslyckas, kommenterade utrikesminister Wang Yi resultatet på måndagen, enligt AFP.