Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 04:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/carrie-lam-mork-natt-i-hongkong-efter-extremt-vald/

Världen

Carrie Lam: Mörk natt i Hongkong efter extremt våld

01:19. Hongkongs järnvägssystem ligger nere efter att ett maskeringsförbud utlöst våldsamma gatuprotester och omfattande vandalisering av tunnelbanestationer.

Hongkongs ledare Carrie Lam försvarade i ett inspelat tv-tal fredagens maskeringsförbud – som bidrog till att skärpa läget ytterligare i konflikten mellan demonstranter och polis. Lam menade att det rörde sig om ”extremt våld” som delvis paralyserat samhället. Samtidigt förberedde sig demokratirörelsen för nya protester. 

Det var efter Carrie Lams beslut att förbjuda demonstranter att dölja ansiktet – genom att åberopa gamla undantagstillståndslagar – som Hongkong upplevde det som Carrie Lam menade var ”extremt våld” som innebar en fara för allmänheten.

Tv-bilder från natten visar konfrontationer mellan polis och demonstranter, där polisen låter tårgasgranater regna över demonstranter, som tänder eldar och drabbar samman med polisen. 

Washington Post beskriver det som brandattacker, plundringar och slagsmål med polis. En 14-årig pojke rapporteras ha blivit skjuten i benet i samband med våldsamheterna, och på lördagen var tunnelbanan helt stängd för trafik, även linjen som går ut till flygplatsen. 

Myndigheterna vädjade till allmänheten att ”fördöma det eskalerande våldet” och John Lee, Hongkongregeringens säkerhetsansvarige, menade att allmänheten genom att inte ta avstånd från våldet stödjer det, skriver tidningen. 

På eftermiddagen, när demonstranterna åter uppges ha börjat gruppera sig för nya manifestationer på lördagen, sändes ett förinspelat tv-tal från Carrie Lam där hon försvarade åtgärden att förbjuda maskeringen.

– Upprorsmakarnas våldsamma beteende tog Hongkong genom en mycket mörk natt, och har lämnat samhället halvt paralyserat, sade Lam i sin första kommentar till maskeringsförbudet. 

– Det extrema våldet illustrerade tydligt att allmänhetens säkerhet är i stor fara. Det var det konkreta skälet till att vi var tvungna att införa nödlagarna, sade hon enligt Reuters.

Carrie Lam Foto: Kin Cheung/AP

Demonstrationerna, som pågått i flera månader, började i våras som en protest mot ett förslag till en ny lag som skulle tillåta utvisning av Hongkongbor för att ställas inför rätta i Kina. 

Detta har sedan utvecklats till en bred proteströrelse för demokrati och mot det som uppfattas som ökande repression från Kina, i strid med principen om ”ett land två system” som avtalades när Hongkong gick från brittiskt till kinesiskt styre vid sekelskiftet.

Många av dem som protesterar har en känsla av att de står inför en avgörande strid om Hongkongs framtid.  

Åtgärden att stänga hela tunnelbanesystemet för trafik har inte vidtagits tidigare. Under lördagen skulle även en del shoppingcenter hålla stängt av säkerhetsskäl.

Läs mer: Kinas jubileum en rekordstor styrkedemonstration 

Marianne Björklund: Maskeringsförbudet ett tecken på den politiska ledningens desperation