Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-01 03:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/carrie-lam-sakerhetslagen-ska-inforas-snarast-mojligt/

Världen

Carrie Lam: Säkerhetslagen ska införas snarast möjligt

Hongkongs ledare Carrie Lam.
Hongkongs ledare Carrie Lam. Foto: Leo Ramirez/AFP

Hongkong kommer att införa en ny nationell säkerhetslagstiftning ”så snart som möjligt”. Det säger stadens ledare Carrie Lam i ett uttalande på fredagen, enligt AFP. Oppositionen menar att det är slutet för Hongkong.

DN-TT Text

Lagen, som kan ge Fastlandskina möjlighet att installera säkerhetspolis i staden, är ett sätt för regimen i Peking att stärka greppet om Hongkong och kuva den växande demokratirörelsen, som under sju månader förra året lamslog delar av Hongkong med stora protester. 

Planerna kan få långtgående konsekvenser för Hongkongs relativa självständighet, varnar experter. Enligt utkastet ska Hongkongs styre och rättsväsende effektivt försöka att förebygga, stoppa och straffa aktiviteter som hotar den nationella säkerheten. 

Läs mer: Hongkongbörsen rasar efter besked från Peking

På fredagen kommenterade Carrie Lam lagförslaget och sade då att Hongkong kommer införa den så snart det går, men lovade samtidigt ”fullt samarbete” kring lagen, skriver AFP.

Aktivister i Hongkong har uppmanat till en protestmarsch senare i dag. 

Kina har tidigare sagt att Hongkongs lagstiftande församling själv ska få fatta beslut om när och hur den omstridda 23:e artikeln i Hongkongs grundlag ska omsättas i praktiken. Artikel 23 slår fast att Hongkong måste införa en nationell säkerhetslagstiftning med förbud mot exempelvis förräderi och uppvigling, men inte när eller hur.

Läs mer: Folkkongressen tillfälle för Kina förklara seger mot viruset