Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/carrie-lam-uppges-dra-tillbaka-lagforslag-mot-hongkong/

Världen

Carrie Lam drar tillbaka lagförslag mot Hongkong

00:53. Hongkongs ledare Carrie Lam drar tillbaka det lagförslag som startade de omfattande och våldsamma protester som skakat staden i nära tre månader. Lagen skulle göra det möjligt att utlämna fångar till Fastlandskina.

Hongkongs Peking-stödda ledare Carrie Lam drar formellt tillbaka lagförslaget om att kunna överlämna misstänkta brottslingar till Fastlandskina och levererade ytterligare tre besked. Därmed skulle åtminstone ett av demonstranternas fem främsta krav kunna vara uppfyllt.

Gigantiska demonstrationer, omfattande strejker och kaotiska konfrontationer har präglat hela sommaren i Hongkong, med tårgas och massgripanden från ena sidan och tårgas och vandalisering från andra. Orsaken är lagförslag och andra omständigheter som fått medborgarna att oroa sig för ett utökat inflytande för den kinesiska ledningen i Peking.

Carrie Lam höll en presskonferens i Hongkong i går. Foto: Anthony Wallace/AFP

Läs mer: Kina hotar demonstranterna att ”slutet kommer” 

Vad som först utlöste protesterna var ett lagförslag som skulle medge att domstolar i både Kina och Taiwan kunde få misstänkta brottslingar i Hongkong överlämnade med bara en begäran. Efter några veckors återkommande demonstrationer meddelade Hongkongs ledare Carrie Lam att lagförslaget var dött, men misstron mot Peking har lett till att man inte ger sig med mindre än att hon formellt återkallar det – vilket hon nu gjort. 

Beslutet meddelades av Carrie Lam på ett internt möte på onsdagen och bekräftades sedan av Hongkongs ledare, bland annat med ett inspelat tal som publicerats på Hongkongadministrationens hemsida. Vilken effekt beskedet kommer att få på protesterna är oklart, för de har ytterligare fyra krav på sin lista.

Marianne Björklund: Protesterna i Hongkong lär fortsätta – trots att lagen dras tillbaka 

Carrie Lam. Foto: Anthony Wallace/AFP

Demonstranterna vill bland annat tillsätta en utredning av polisbrutalitet och dra tillbaka den formella klassificeringen av dem som ”upprorsmakare”, men det sade Lam inte kommer att hända för att ”det finns ingen juridisk effekt för vad sådana kallas eller kategoriseras”. Lam meddelade på onsdagen att en utredning ska göras, men att den ska utföras av befintliga polisgranskningsorganet IPCC och särskilt undersöka oroligheterna den 15 juni.

Vidare kräver kritikerna att de drygt 700 demonstranter som har gripits ska erbjudas amnesti, men på onsdagen sade Lam att ”det strider mot rättsstaten och är oacceptabelt och det strider också mot grundlagen” och ”brottsutredningar måste hanteras av justitiedepartementet utan yttre ingripanden”.

Protestörelsen har avslutningsvis krävt att både hela den lagstiftande församlingen Legco och Hongkongs ledare ska tillsättas med folkomröstningar – i dag tillsätts hälften av Legco i allmänna val och sådana som Lam tillsatts av en kommitté av 1.200 ledamöter. Lam sade på onsdagen att det är grundlagens slutgiltiga mål, men om det ska nås måste samtalen ske inom lagens ramar med ömsesidigt förtroende och förståelse.