Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 17:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/carrie-lam-vill-samtala-med-hongkongs-studenter/

Världen

Carrie Lam vill samtala med Hongkongs studenter

Hongkongs politiska ledare Carrie Lam har bjudit in Hongkongs studenter för ett möte efter den senaste tidens protester. Foto: Anthony Wallace/AFP

Hongkongs politiska ledare Carrie Lam har bett om att träffa stadens universitetsstudenter efter en månads lång demonstration, det meddelade hennes administration under torsdagskvällen. 

I ett skriftligt uttalande står det att Hongkongs ledare Carrie Lam nyligen har ”börjat bjuda in unga med olika bakgrunder för ett möte, bland annat universitetsstuderande och ungdomar som har deltagit i de senaste protesterna.”

Studentkåren vid Hongkongs universitet för vetenskap och teknik (HKUST), ett av de åtta stora universiteten, har avböjt att träffas eftersom Lam har begärt att hålla mötet bakom stängda dörrar.

”Dialogen måste vara öppen för alla Hongkong-medborgare och alla måste ha rätt att prata,” skrev studentkåren i ett uttalande som publicerades på Facebook.

Studenterna upprepade även deras krav som de haft under de senaste veckorna om att utreda den påstådda polisbrutaliteten som riktats mot demonstranterna.

En talesperson sa även att Lam hoppas att HKUST:s studentkår kommer att ompröva sitt beslut om mötet som skulle hållas i ”en liten skala och bakom stängda dörrar” för att underlätta ett ”djupgående och uppriktigt samtal med utbyte av åsikter”.

Studenter vid Kinesiska Universitetet i Hongkong är också inbjudna men har ännu inte beslutat om de kommer att delta, sa en källa från studentkåren.

Demonstranter stormade det det lagstiftande parlamentet under måndagen, årsdagen av stadens överlämnande från Storbritannien till Kina 1997. 

Tolv demonstranter som stormade parlamentsbyggnaden i Hongkong i måndags har anhållits av polisen, skriver The Guardian 

Detta på grund av massdemonstrationer som utbröts förra månaden mot Lams omstridda lag som skulle tillåta att brottsmisstänkta personer kan utlämnas från Hongkong till det kommunistiska Fastlandskina. 

Lam har efter protesterna pausat ansträngningarna om att driva igenom lagen.