Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 20:49 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/carter-kritiserar-usas-utrikespolitik/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Carter kritiserar USA:s utrikespolitik

Den före detta amerikanske presidenten Jimmy Carter kritiserade på fredagen USA för dess "arroganta" utrikespolitik. Carter, som i år tilldelas Nobels fredspris, menade att USA borde förstöra sin egen arsenal av massförstörelsevapen.

USA:s regering har inte gjort nog för att stärka de internationella försöken att minska förekomsten av biologiska och nukleära vapen, stridsmedel som även ingår i USA:s arsenal, sade Carter vid en inspelning av det amerikanska tv-programmet Larry King Live.

- Stormakter som bär ansvar för världsfreden utgör ofta mycket dåliga föredömen, sade han som kommentar till att USA anstränger sig för att förstöra massförstörelsevapen i Irak och Nordkorea.

Den atmosfär som USA har skapat bidrar till att länder som Indien och Pakistan har skaffat kärnvapen, sade han.

Carter tyckte att USA har givit omvärlden orsak till förbittring och löje.

- Många anser att USA har blivit för arrogant, dominant, självupptaget och stolt över vår rikedom och att vi tror att vi förtjänar att vara den rikaste och mest mäktiga nationen i världen, sade han och menade att amerikanska intressen, alltför ofta fokuserade på olja eller andra resurser, ignorerar många riktigt fattiga länders behov, samtidigt som landet snålar med utvecklingsbiståndet.

- Människorna där ute har en känsla av att vi inte bryr oss om dem, och ofta har de rätt.

USA ger en tusendel av sin bruttonationalprodukt till internationellt bistånd medan Europa genomsnittligt ger fyra gånger så mycket:

- För varje gång en amerikan bidrar med en dollar, ger en norsk medborgare 17 dollar, sade den 78-årige Carter som jämförde mentaliteten i USA med den i länder som Norge och Sverige:

- Där talar politiker i valtider om hur stort biståndet till de fattiga länderna skall vara, och alla diskuterar det som en självklar sak. Men pröva tanken att en amerikansk kandidat skulle förespråka utlandshjälp med skattemedel: det vore självmord!

Jimmy Carter har efter sin period i Vita huset, där han efterträddes av Ronald Reagan, byggt upp ett fredscentrum i Atlanta som nu driver humanitärt arbete i 65 länder. Han har också uppträtt som medlare i flera svåra konflikter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.