Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Castros bröder i exklusiv intervju

Onil och Pedro Castro greps i samband med att deras bror, Ariel, frihetsberövades. Bilder på dem kablades ut över hela världen. Några dagar senare avskrevs alla misstankar mot dem.
Onil och Pedro Castro greps i samband med att deras bror, Ariel, frihetsberövades. Bilder på dem kablades ut över hela världen. Några dagar senare avskrevs alla misstankar mot dem. Foto: David Duprey / AP
När Ariel Castro, 52, greps misstänkt för att ha kidnappat och under mer än ett decennium våldtagit tre kvinnor i sitt hem i Cleveland frihetsberövades även hans två bröder. Bilder på dem kablades ut över hela världen som misstänkta medbrottslingar.

Pedro Castro, 54, och Onil Castro, 50, släpptes efter några dagar. Det skedde efter att polisen avksrivit alla misstankar mot dem. Utredarna var övertygade om att de inte deltagit i bortförandet och tortyren av Amanda Berry, Gina DeJesus och Michelle Knight.

Bröderna gömmer sig nu på hemlig ort. Sedan deras namn och bilder publicerats av medier över hela världen har de och deras familjer trakasserats. De har fått ta emot dödshot och fått fönsterrutorna krossade av inkastade stenar.

I en exklusiv intervju med den amerikanska nyhetskanalen CNN säger bröderna att de är glada över att kvinnorna återfått sin frihet och befinner sig i säkerhet. Samtidigt är de oroliga över att de för alltid kommer att misstänkas för att ha varit inblandade i det brott som deras bror, Ariel, misstänks för.

– Människor som känner mig vet att Onil Castro inte är en person som har någonting med det där att göra. Skulle aldrig komma på tanken, säger Onil Castro till CNN.

Pedro Castro är inne på samma linje.

– Jag skulle aldrig komma på tanken att göra någonting sådant. Om jag visste att min bror gjort någonting sådant så skulle jag inte tveka en minut – jag skulle ringa polisen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.