Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-04 13:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/centrum-for-smittan-nu-oppnar-skidorten-ischgl-igen/

VÄRLDEN

Centrum för smittan – nu öppnar skidorten Ischgl igen

Bild från november 2018.
Foto: Felix Hörhager/dpa

På torsdag öppnas skidorten Ischgl åter efter 37 dagar i karantän. Ischgl blev centrum för spridningen av coronaviruset över Europa och de österrikiska myndigheterna har fått stark kritik för att ha låtit utländska turister resa hem trots karantänen.

Det var den 13 mars som Ischgl sattes i karantän sedan de första personerna bekräftats smittade en vecka tidigare. Då hade redan Island satt upp Ischgl på en lista över riskområden sedan flera personer återvänt till Island med smittan. Myndigheterna i Tyrolen svarade med att förklara att resenärerna av allt att döma smittats på planet på vägen hem, skriver nyhetsbyrån Reuters.

På tisdagen beslutade Tyrolenregionen i Österrike att åter öppna skidorterna Sölden, St. Anton och Ischgl från och medtorsdag. Därmed hävs karantänen för hela Paznaundalen, skriver BR24 i sin liverapportering.

Enligt Reuters, som citerar Österrikes hälsovårdsmyndigheter, spred minst 600 smittade viruset vidare över landet och kanske dubbelt så många tog med sig coronaviruset till andra länder – däribland Sverige.

Från och med torsdag kommer ingen ort i Tyrolen längre att vara satt i karantän. Beslutet kommer sedan endast tio nya fall konstaterats i Paznaundalen de senaste tolv dagarna.

De österrikiska myndigheterna har senare pekat ut en bar i Ischgl som epicentrum. När orten nu åter öppnas är det efter 37 dagar i karantän.

Österrike har hittills 14.873 bekräftade fall av coronasmittan. 491 personer har avlidit, skriver nyhetsbyrån APA.

Regeringen i Österrike planerar för att åter öppna landets butiker den 1 maj och restaurangerna i mitten av månaden. Samtidigt kommer skolorna att stegvis börja öppnas igen från och med den 15 maj, skriver OE24.

– Det är viktigt att alla tar ett personligt ansvar och att alla håller avståndet, säger landets förbundskansler Sebastian Kurz till sajten.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt