Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Cesium i grönsaker i Tokyo

Flera stora rederier har ställt in alla trafik till Tokyo av rädsla för radioaktiv strålning. På torsdagen uppmättes också cesium i grönsaker i Tokyo.

Under torsdagen upptäcktes också höga värden av radioaktivt cesium i grönsaker som odlats i ett forskningslaboratorium i Tokyo, 240 kilometer från det skadade kärnkraftverket Fukushima 1. Det skriver nyhetsbyrån Kyodo. Värdena ligger 1,8 gånger högre än standardnivån.

Spår av radioaktivitet har tidigare hittats i en rad grönsaker som odlats närmare Fukushima 1 men det är första gången som liknande värden mätts upp så långt bort som i Tokyo.

Under onsdagen varnade de japanska hälsovårdsmyndigheterna föräldrar för att ge sina barn kranvatten sedan spår av radioaktivitet hittats också där.

Ett av de rederier som nu väljer andra hamnar än Tokyos är Hapag-Lloyd, världens femte största containertransportör. Rederiet kommer heller inte att anlöpa Yokohama. Också tyska Claus-Peter Offen har upphört med trafik på de båda hamnarna. Däremot fortsätter danska A. P. Möller-Maersk sin trafik som vanligt.

– Det sista Japan behöver just nu är att folk överger dem, säger Tim Wickmann, verkställande direktör vid MCC Transport en enhet av den danska olje- och rederigruppen A.P. Moller-Maersk till Reuters.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.