Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 08:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/chansen-okar-for-att-fn-samtalen-om-jemen-i-sverige-verkligen-blir-av/

Världen

Deltagarna i FN-samtalen om Jemen nu i Stockholm

00:52. Jemens Huthirebeller har landat i Sverige tillsammans med FN-medlaren Martin Griffiths. Troligen landar en delegation från Jemens regering i dag. Fredssamtalen uppges hållas på Johannesbergs slott i Rimbo norr om Stockholm.
Medlemmar i den jemenitiska delegationen förbereder sig för avfärd till Sverige.
Bild 1 av 2 Medlemmar i den jemenitiska delegationen förbereder sig för avfärd till Sverige. Foto: Mohammed Huwais/AFP
Medlemmar i den jemenitiska delegationen förbereder sig för avfärd till Sverige.
Bild 2 av 2 Medlemmar i den jemenitiska delegationen förbereder sig för avfärd till Sverige. Foto: Mohammed Huwais/AFP

Under tisdagskvällen landade huthirörelsen och FN:s särskilda sändebud i Sverige. Det är ett steg på vägen mot att samtalen om Jemen ska blir verklighet.

– Även när parterna landat i Stockholm är det mycket som kan gå fel, säger en diplomatkälla till DN.

Rätta artikel

Strax innan klockan 23 på tisdagen bekräftade Sveriges utrikesminister att delegaterna  landat i Sverige. 

”Houthi-delegationen har kommit till Sverige tillsammans med särskilda sändebud från FN, Sverige och Kuwait för de planerade mötet om Jemen. Den jemenitiska regeringens delegation väntas inom kort. Förhoppningsvis kommer samråden att äga rum snart, som ett brådskande steg mot att avsluta konflikten”, skrev Margot Wallström på Twitter. 

https://twitter.com/margotwallstrom/status/1070070483121520640

Huvudaktörerna i kriget, huthierna och regeringssidan, har slagits oförsonligt i snart fyra år. Civilbefolkningen i detta ett av världens fattigaste länder har hamnat i korselden vilket orsakat världens just nu svåraste humanitära katastrof.

Kompromisslöshet och obeveklighet har präglat bägge sidor vilket bidragit till svårigheterna att medla. 

– Även när parterna landat i Stockholm är det mycket som kan gå fel. Men att de tycks komma iväg är i alla fall ett framsteg, säger en diplomatkälla till DN.

Läs mer: Hon ska förhandla om fred i Jemen – hotas samtidigt av utvisning från Sverige 

Svenska utrikesdepartementet, som är värdar för förhandlingarna, eller ”konsultationerna” som det formellt kallas, vill under tisdagskvällen inte ge någon kommentar gällande att mötets deltagare anlänt i Sverige utan hänvisar till Margot Wallströms Twittermeddelande. UD har heller inte offentliggjort var någonstans mötet ska äga rum, men säger att en mer utförlig kommentar om mötet ska lämnas på onsdagsmorgonen.   

Medlemmar i den jemenitiska delegationen förbereder sig för avfärd till Sverige.
Bild 1 av 2 Medlemmar i den jemenitiska delegationen förbereder sig för avfärd till Sverige. Foto: Mohammed Huwais/AFP
Medlemmar i den jemenitiska delegationen förbereder sig för avfärd till Sverige.
Bild 2 av 2 Medlemmar i den jemenitiska delegationen förbereder sig för avfärd till Sverige. Foto: Mohammed Huwais/AFP

Som ett ödets ironi kom nyheten om FN-mötets troliga förverkligande exakt på dagen ett år efter att Jemens mäktige ex-president Ali Abdullah Saleh mördades. Saleh, som styrde Jemen i 33 år och kan sägas personifiera landets komplexa och våldsamma nutidshistoria, dödades av sina forna bundsförvanter huthierna. Den 75-årige ex-presidentens bil besköts vid en vägspärr utanför huvudstaden Sanaa.

Ali Abdullah Saleh beskrivs av en del jemeniter som den ende makthavare med myndighet att hålla ihop den disparata republiken. Andra fördömer Saleh som den man som genom sin makthunger skapat många av de problem som Jemen nu har att handskas med: geografiska och etniska motsättningar, korruption och utbredd fattigdom. Själv kallade han maktutövandet i Jemen för att ”dansa på ormars huvuden”.

Efter Salehs död hamnade Jemenkriget i en än brantare nedåtgående spiral. Det senaste året har fronterna blivit än mer svåröverskådliga, sedan separatister som vill återupprätta Sydjemen fått allt mer att säga till om. Jemen var fram till 1990 delat i en nordlig och en sydlig del. 

Erik Ohlsson: Lågt ställda förväntningar på fredssamtalen om Jemen 

Självständighetsivrarna i söder får stöd av Förenade Arabemiraten, som har strategiskt intresse av att Jemen hålls svagt och söndrat. Men deras paraplyorganisation Södra övergångsrådet (STC) finns inte med i fredssamtalen, vilket vållat en hel del kritik och irritation.

På marken i Jemen fanns ännu på tisdagen inte några tecken på att striderna avtagit. Haykal Bafana, en ung jurist som bor i huvudstaden Sanaa, skriver på sitt Twitterkonto att räknat minst tolv flygattacker från den saudiledda koalitionen i och kring Sanaa under tisdagsdygnet. Och så sent som i förra veckan avfyrade huthierna en långdistansmissil mot en militärbas utanför Najran i sydvästra Saudiarabien.

Behovet av försoning och normalisering i Jemen är enormt. Förutom hungersnöd, svält och en annalkande torkkatastrof står också landet inför en finanskollaps. På grund av kriget har Jemen inte haft någon fungerande centralbank på flera år. FN gör en bedömning att Jemen kommer att behöva 4 miljarder dollar (närmare 36 miljarder kronor) utifrån under nästa år, bara för att klara sin budget och undvika en valutakrasch.