Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-07 11:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/chantale-fran-offer-till-overlevare/

01:22. Paul Hansen har träffat Chantale Mutsihira Kwabo två gånger – ett år mellan mötena. Här är berättelsen om hur hon återerövrade sitt liv.
Världen

Chantale – från offer till överlevare

Det här är en berättelse om ett före och ett efter.

Efteråt: En kvinna som dag för dag bygger en ny framtid, drömmer nya drömmar. Som återigen känner sig som en människa.

Före: En kvinna som blir våldtagen, svårt misshandlad, lämnad att dö.

Paul Hansen har träffat Chantale Mutsihira Kwabo två gånger – ett år mellan mötena. Här är berättelsen om hur hon återerövrade sitt liv.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 7 Goma, 27 november 2018. I en sal på Kyeshero-sjukhuset ligger svårt skadade Chantale Mutsihira Kwabo. Våldtäktsmännen går fria. Maria Bard, Kongoexpert, ser rättsosäkerheten som ett stort hinder. ”Ett helt grundläggande problem är just straffriheten i dessa frågor. Det gör att det sexuella våldet fortsätter, säger hon.”
Foto: Paul Hansen
Bild 2 av 7 Goma, den 1 oktober 2019. Chantale i samma sjuksal som för ett år sedan. Det har blivit många återbesök men livet har börjat igen. ”Nu kan jag göra vad jag vill i mitt liv, utan sorgen som jag hade förut.” Nu drömmer Chantale om att börja arbeta som lärare igen.
Foto: Paul Hansen
Bild 3 av 7 Före våldtäkten arbetade Chantale själv som lärare och hon vill gärna återvända till yrket.
Foto: Paul Hansen
Bild 4 av 7 En givmild man har sett till att familjen bor gratis, bara några kvarter från Kyeshero sjukhuset där Chantale vårdades i många månader. Den lilla lägenheten är dock mer eller mindre en byggarbetsplats och när det börjar regna läcker det in överallt.
Foto: Paul Hansen
Bild 5 av 7 Chantale Mutsihira Kwabo
Foto: Paul Hansen
Bild 6 av 7 Familjen bor torftigt, men det ligger bra, endast några hundra meter från sjukhuset där Chantale vårdades i många månader.
Foto: Paul Hansen
Bild 7 av 7 Det tog Chantale åtta månaders terapi att bli stark nog att börja gå igen efter den grova misshandeln. I dag kan hon skratta åt sin gamla gåstol.
Foto: Paul Hansen