Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Charlie Gards liv ska avslutas på hospice

Foto: Shutterstock

Att låta Charlie Gard spendera sin sista tid i föräldrahemmet hade varit praktiskt omöjligt. Nu har en domstol i London beslutat att den svårt sjuke babyns liv ska avslutas på ett hospice.

Efter att ha gett upp förhoppningarna om att Charlie Gard skulle kunna få experimentell behandling i USA har föräldrarna utkämpat en strid för att få ta hem sin son i livets absoluta slutskede. Men under onsdagens domstolsförhandling i London stod det klart att en sådan lösning inte är möjlig. Bland annat för att den andningsapparat som håller Charlie Gard vid liv är för stor för att flyttas in genom ytterdörren.

I stället kom förhandlingen att handla om hur lång tid föräldrarna kommer att få med sin son. Barnsjukhuset Great Ormond Street Hospital, där Charlie Gard nu vårdas, meddelade att de hittat ett hospice där ett avskilt område skulle iordningsställas och där föräldrarna kan ta emot besök av familj och vänner. Men barnsjukhuset varslade också om att inget hospice har kapacitet att upprätthålla den typ av åtgärder som krävs för att hålla Charlie Gard vid liv under någon längre tid. Föräldrarnas hoppas däremot hitta en läkare som är beredd att sköta de livsuppehållande insatserna i flera dagar.

Domstolen gav föräldrarna fram till klockan 12.00 i morgon torsdag att arrangera den lösning de önskar. Om ingen lösning är på plats då ska Charlie Gard flyttas från barnsjukhuset till ett hospice.

Förhandlingen, den senaste i en lång rad om Charlie Gards öde, blev känslosam.

– Tänk om det var ditt barn. Jag hoppas du är nöjd med dig själv, skrek Charlie Gards mamma Connie Yates till babyns juridiska ombud innan hon lämnade rättsalen i tårar.

Charlie Gard är elva månader gammal och född med mycket svåra hjärnskador, som är genetiskt betingade. Han har andningshjälp och kan inte se, höra eller svälja. Expertisen på Great Ormond Street Hospital har sagt att den amerikanska experimentbehandling föräldrarna ville att Charlie Gard skulle genomgå hade mycket små chanser att förbättra babyns tillstånd, och att den skulle medföra plågor för barnet.

Fallet har väckt stor internationell uppmärksamhet och såväl påve Franciskus och USA:s president Donald Trump har uttalat stöd till föräldrarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.