Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Chauffören slog de mest av alla”

En demonstrant utanför presidentadministrationen i Moskva på torsdagen.
En demonstrant utanför presidentadministrationen i Moskva på torsdagen. Foto: Ivan Sekretarev/AP

Moskva. DN har talat med Eko-korrespondenten Maria Persson Löfgren, som överfölls och misshandlades i onsdags i Ingusjien. Hon uppger att hon under omständigheterna mår väl. Ingusjiens människorättsombudsman besöker nu de skadade journalisterna på sjukhuset.

– Jag är mörbultad och mitt ena lår är alldels blått. Vi blir i varje fall väl behandlade på sjukhuset, säger Sveriges Radios Moskvakorrespondent Maria Persson Löfgren till DN per telefon från sin sjukhussäng i Ingusjien.

Förutom Persson Löfgren ligger bland annat norska Øystein Windstad från Ny Tid på samma sjukhus. Han har blivit sydd på flera ställen i ansiktet och har fått benet i gips. Löfgren är sydd i benet där hon har fått ett sår, troligen då hon släpades ut ur bussen.

Sammanlagt befann sig åtta personer i bussen, inklusive de ryska journalisterna Aleksandr Jelagina från New Times, Jegor Skovoroda från Mediazona och bloggaren Michail Solunin. Av journalisterna var det Löfgren och Windstad som blev mest illa åtgångna.

– Det kan ha berott på att vi satt precis bakom chauffören. Honom slog de mest av alla, han var ju lokal. Jag trodde först att de inte skulle komma in i bussen, att de skulle nöja sig med att krossa fönsterrutorna och skrika att vi skyddar terrorister. Sedan tvingade de sig in och drog ut oss. De kastade mig mot ett järnstängsel och fortsatte slå på oss. Någonstans där blev mitt ben skadat, säger Persson Löfgren.

Foto: APDen brinnande minibussen. Foto: Mediazone/AP

Det var chauffören som skjutsade journalisterna som ägde den nu uppbrända minibussen. Han har tidigare samarbetat med Kommittén mot tortyr, människorättsorganisationen som ordnade journalistresan.

Just nu är Ingusjiens människorättsombudsman på besök hos de misshandlade journalisterna. Han ska ha blivit ditsänd av Ingusjiens president.

– Han ber om ursäkt för vad som har hänt. Men jag tror inte det finns så mycket han kan göra. Han påstår sig ha fått reda på det skedda i dag (läs torsdag). Det låter märkligt, med tanke på att han är människorättsombudsman, konstaterar Persson Löfgren.

I Moskva har attacken fått stor uppmärksamhet. Just nu pågår enmansdemonstrationer mot överfallet vid presidentadministrationen på Staraja plosjtjad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.