Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Chavez hos doktorn, politiken i kris

Hugo Chavez har varit fanbärare i ett internationellt demonstrationståg mot USA, inte bara i Latinamerika. Nu, när Chavez utkämpar en mer personlig strid mot cancern, kan hans politik redan vara på väg att dödförklaras.

I juni opererades Chavez, president i Venezuela, för tjocktarmscancer på Kuba. Nu har han återvänt dit för cellgiftsbehandling. I helgen kom besked om att han överför viss makt till vicepresidenten Elias Jaua och finansministern Jorge Giordani, bland annat i budgetfrågor.

Kubas nu pensionerade revolutionsledare Fidel Castro är Chavez mentor, och det är i mycket den kubanska modellen han har följt, med statsstyrd ekonomi och nationalism — och världsomspännande ambitioner.

Medan USA agerat självsvåldigt runt om i världen, har Chavez lyckats samla poäng på en global arena, till och med när han haft det tvivelaktiga omdömet att samarbeta med diktaturen i Vitryssland och mullastaten i Iran.

 

"Chavismon" som tillämpad politik har inte varit verkningslös — den har bidragit både till att skjuta ett frihandelsavtal i sank och till att ge grannländer vänsterpresidenter — men den har på sistone fått konkurrens av socialdemokrati i den brasilianske förre presidenten Lulas tappning: social utveckling utan strypning av marknadsekonomin.

Chavez antiimperialism har också bedrivits med Venezuelas oljetillgångar som kassa. Flera länder i Centralamerika och Karibien har föredragit oljeleveranser på hans villkor framför vad som erbjudits från andra håll. Men på hemmaplan har Chavez har fått kritik för att inte använda oljetillgångarna långsiktigt. Venezuelanerna plågas också av inflation, brist på basvaror, ständiga elavbrott.

 

– Likaväl som han själv är sjuk är chavismon det, såväl i Venezuela som i regionen, och kan vara på väg till intensiven, sade analytikern Maria Teresa Romero till nyhetsbyrån Reuters i veckan.

– Både ekonomiskt och politiskt tvingas han nu dra ned på sitt latinamerikanska projekt, och det har i princip letts av honom eftersom han varit finansiären, konstaterar hon.

Sjukdomen ser dessutom ut att lägga krokben för hans kampanjmodell inför nästa presidentval, 2012. Det kan bli svårt att upprätthålla hjältestatus om han inte har krafter till ständigt resande mellan slumstäder och bondbyar.

Hugo Chavez

Den före detta fallskärmssoldaten Hugo Chavez ledde ett misslyckat kuppförsök 1992 och vann sedan enkelt presidentvalet 1998. Efter att ha segrat även 2006 sitter han nu till januari 2013. Efter en folkomröstning 2009 har han möjlighet att ställa upp för omval så länge han själv kan och vill.

Hans första egentliga motgång under presidenttiden kom i parlamentsvalet i fjol då oppositionen vann mark och minskade chavisternas överlägsenhet i parlamentet.

I praktiken har detta mindre betydelse eftersom presidenten fick rätt att styra landet via dekret bara en månad innan det nya parlamentet inledde sitt arbete. Det gör att Chavez kan styra landet inom många viktiga ämnesområden utan att behöva parlamentets stöd. (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.