Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 07:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/chefen-for-homeland-security-avgar-efter-ett-halvar-pa-posten/

Världen

Chefen för Homeland Security avgår – efter ett halvår på posten

Kevin McAleenan tog över som chef för Homeland Security i våras. Foto: Jim Watson/AFP

Chefen för Homeland Security – USA:s departement för inrikes säkerhet – avgår efter ett halvår på posten. 

Kevin McAleenan är den fjärde personen som haft jobbet sedan president Trump tillträdde. 

48-årige Kevin McAleenan tog över chefsposten för USA:s departement för inrikes säkerhet efter Kirstjen Nielsens avgång i april, uppger BBC.

Analytiker beskriver relationen till Trump som turbulent, bland annat har McAleenan kritiserat debattonen i migrationsfrågan. 

För några veckor sedan skrev Washington Post att McAleenan hade blivit allt mer isolerad inom Trumpadministrationen, att han överskuggades av andra som visade mer översvallande stöd för Trump. Han ska heller inte ha haft det mandat som han blev lovad när han tackade ja till posten. 

I stället för att vara en neutral myndighet används Homeland Security som ett verktyg för en ensidig migrationsagenda, anser McAleenan.

– Det jag inte har är kontroll över tonen, budskapet, ansiktet utåt och departementets förhållningssätt i en allt mer polariserad tid, sade han till tidningen.

På Twitter skriver Trump att McAleenan har gjort ett ”enastående” jobb samt att den avgående chefen vill tillbringa mer tid med sin familj och går till den privata sektorn. Samtidigt skriver han att en ny chef ska utses nästa vecka. 

”Många fantastiska kandidater”, skriver Trump.

Läs mer: 

Trumps säkerhetsminister byts ut 

Martin Gelin: Nu väntar mer extrema åtgärder i Trumps invandringspolitik