Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 15:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/chefer-atalas-for-dodsolycka-pa-arbetsplats/

Världen

Chefer åtalas för dödsolycka på arbetsplats

Foto: Anders Wiklund/TT

I oktober 2015 dog en 25-årig grävmaskinist efter att ha träffats av ett flera hundra kilo tungt stenblock på sin arbetsplats i en grustäkt utanför Kristianstad. Nu åtalas de ansvariga cheferna vid två inblandade företag för grovt arbetsmiljöbrott, skriver Kristianstadbladet.

TT Text

Olyckan skedde när 25-åringen genomförde arbete i grävmaskinshytten och stenblocket ska ha kastats iväg i samband med att explosiva varor från tidigare sprängningar detonerat. Grävmaskinistens arbetsuppgift var att avlägsna stenblocken från platsen.

Åklagaren, Christer Forssman vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, yrkar på grovt arbetsmiljöbrott bland annat för att maskinen inte hade tillräcklig utrustning för att klara av miljön där sprängningar sker – och han menar att cheferna genom oaktsamhet orsakat dödsolyckan.

Företrädarna för det ena företaget säger till både Kristianstadbladet och facktidningen Arbetet att cheferna förnekar brott. Företrädaren för det andra inblandade företaget vill ännu inte kommentera åtalet.

Ämnen i artikeln

Kristianstad
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt