En av världens mest kända visselblåsare, Chelsea Manning, får inte resa till Kanada. Kanadas migrationsmyndighet menar att hon gjort sig skyldig till brottet förräderi, enligt dokument som hon publicerat på sin twitter.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 07:44
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/chelsea-manning-far-inte-resa-till-kanada/
Chelsea Manning får inte resa till Kanada

Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
Chelsea Manning arbetade tidigare som underrättelseanalytiker inom den amerikanska militären. 2009 läckte hon nästan 750.000 hemliga dokument men innehåll om USA:s krigsföring i Irak och Afghanistan. Hon dömdes till 32 år i fängelse för spioneri men fick sitt straff förkortat av USA:s dåvarande president Barack Obama och hon släpptes fri i maj 2017.
Läs mer: Chelsea Manning – detta har hänt
Den välkände visselblåsaren sökte tillstånd om att få resa till Kanada via Champlain i delstaten New York, men hennes ansökan nekades av kanadensiska myndigheter med motiveringen att hon begått ett brott motsvarande landsförräderi i Kanada.
"Så, jag gissar att Kanada bannlyst mig permanent? Kanadensiska migrationsmyndigheten nekade inresa på grund av en fällande dom liknande förräderi", skriver hon på sin twitter.
https://twitter.com/xychelsea/status/912335895344402432Hon skriver i en annan tweet att brottet som de kanadensiska myndigheterna jämför med inte alls har några likheter och att hon ska överklaga beslutet om nekad inresa.
Enligt tidningen The Guardian hade Chelsea Manning planerat att köra från staden New York till Montreal i Kanada för att sedan flyga till Vancouver och köra längs kusten ned till Berkely-universitet och delta i protesterna mot den högerextrema extremisten Milo Yiannopoulos.
Chelsea Mannings stab är förvånade över att de kanadensiska myndigheternas likställer hennes brott mot den amerikanska spionerilagen med den kanadensiska lagen för förräderi. Staben betonar att den amerikanska spionerilagen saknar motstycke i andra länder eftersom den inte tillåter visselblåsare att argumentera för att läckan som gjordes var i allmänhetens intresse.
Läs mer: Chelsea Manning: Jag stod inte ut med det jag såg
Staben är nu oroliga för att andra länder, som är mottagliga för påtryckningar av USA:s regering, ska ta efter den kanadensiska migrationsmyndighetens beslut och neka Chelsea Manning inresa.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau sade under en pressträff på måndagen att han också hade frågor rörande migrationsmyndighetens beslut, men sade också att han inte ville kommentera fallet innan han fått höra fler detaljer om ärendet.