Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Chicagomaffian inför rätta

De amerikaner som sörjer att Sopranos nu är slut kunde i dag bänka sig framför tv:n för nästa brutala tvålopera som väntas pågå i fyra månader.

Maffiarättegången, som hålls i Al Capones hemstad Chicago, kallas av amerikanska medier för en av de största i sitt slag i USA:s historia. Det kan också vara den sista av den gamla typen.

Inför rätta står ett antal män som av åklagarna pekas ut som ledningen i ligan "The Chicago Outfit".

Dit hör den påstådde maffiabossen James Marcello och flera av hans närmaste män, bland andra 78-årige Joey "Clownen" Lombardo som rullats in i rättssalen i handklovsförsedd rullstol.

De flesta av dem åtalas inte för mord utan för bland annat anstiftan till mord, bedrägeri, olagligt hasardspel och hindrande av rättvisan brott som visat sig lättare att bevisa.

Med ett undantag har de åtalade passerat pensionsåldern och på senare år mest ägnat sig åt solande i Miami och spel i Las Vegas. 30 år efter brotten hotar en tillvaro med de sista åren i livet i fängelse.

Den absolut största delen av de 18 mord som ingår i målet ägde rum på 70- och 80-talet då den italienska maffian blomstrade.

Det gäller exempelvis det uppmärksammade mordet på ett vittne som mejades ner i sin fabrik framför fru och fyraårig son 1974. Eller det på åkeriägaren Michael Cagnoni som ville sluta betala beskyddarpengar och sprängdes av en bilbomb 1981.

Med i rättegången finns också morden på de rivaliserande kriminella bröderna Michael och Anthony "Myran" Spilatro som begravdes i ett majsfält i Indiana 1986 - vilket inspirerade en scen i gangsterfilmen "Casino".

Enligt försvaret saknas bevis för att de åtalade verkligen är skyldiga. Advokaterna kritiserar också domarens beslut att hålla juryn anonym.

Dagens amerikansk-italienska maffia är en skugga av sitt forna jag efter tunga smällar på 1980-talet från åklagare som Rudolph Giuliani - nu republikansk presidentkandidat.

"Den gamla skolan" som förevigats i filmer finns knappt längre. När mängden italienska invandrare passerades av andra grupper på 80-talet fick maffian och dess strippklubbar och andra bulvanverksamheter se sig spöade av de ännu hårdare och klart mer lukrativa colombianska knarkkartellerna.

The Chicago Outfit

Från början var de åtalade 14. Två har hunnit dö av ålder sedan gripandena 2005. Sex personer föll sedan ifrån när de erkände sig skyldiga. När även den 77-årige cancerpatienten Frank "The German" Schweihs fick anstånd kvarstod fem.

De åtalade är den påstådde bossen James Marcello, 65, Frank Calabrese senior, 71, Joey "Clownen" Lombardo, 78, lånehajen Paul Schiro, 69 och den tidigare Chicagopolisen Anthony Doyle, 62.

Lombardo är känd för att vara en spelevink som tränade ungarna på gatan i baseboll och har beskrivits som "populärare än kvarterets präst".

Åtal väcktes 2005 efter en omfattande FBI-insats med kodnamnet Familjehemligheter.

TT

Bild

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.