Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 05:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/chicagos-nya-borgmastare-historisk-1/

Världen

Chicagos nya borgmästare historisk

00:44. Med 74 procent av rösterna blev Lori Lightfoot vald till Chicagos borgmästare. Hon är den första svarta kvinnan som blir borgmästare i Chicago.

Lori Lightfoot, en 56-årig före detta federal åklagare, har valts till borgmästare i USA:s tredje största stad Chicago. Lightfoot tillhör det Demokratiska partiet. 

Rätta artikel

– Människor hoppas på en ny riktning. Att få förkroppsliga det är överväldigande, säger Lightfoot, som fick 74 procent av rösterna.

Lightfoot blir den första svarta kvinna att inneha ämbetet i staden, hon är även den första som är öppet homosexuell. Chicago har tidigare haft en svart borgmästare och en som varit kvinna. Lori Lightfoot har en dotter tillsammans med frun Amy Eshleman. 

Lightfoot besegrade kandidaten Toni Preckwinkle med stor marginal. Preckwinkle meddelade att hon ringt och gratulerat Lightfoot för en väl genomförd kampanj enligt AP

Lightfoot lovade i sitt tal att hjälpa Chicagos låginkomsttagare, eftersom hon menade att de blivit ignorerade under en lång tid. 

– Tillsammans kan vi göra Chicago till en plats där området du bor i inte ska avgöra ditt öde, sa Lightfoot till den jublande publiken.

Hon sa även i talet att folk ser en stad återfödas, en plats där ras och vem du älskar inte spelar någon roll rapporterar AP.