Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 12:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/chiles-president-lovar-utreda-polisvald/

Världen

Chiles president lovar utreda polisvåld

Bild 1 av 2
Foto: Claudio Reyes/AFP
Bild 2 av 2
Foto: Claudio Reyes/AFP

Chiles president Sebastián Piñera säger att hans regering ”inte har något att dölja” efter anklagelser om polisvåld mot demonstranter.

De misstänkta övergreppen ska nu utredas.

TT Text

Anklagelserna rör mord, tortyr och sexuella övergrepp mot civila, och kommer bland annat från oberoende organisationer samt FN:s chef för mänskliga rättigheter, Chiles forna president Michelle Bachelet.

– Denne president är förpliktigad till fullständig respekt för mänskliga rättigheter vid alla tillfällen och under alla omständigheter, sade Piñera på onsdagen och omnämnde sig själv i tredje person. Han lovade att polis och säkerhetspersonal ska utredas med samma noggrannhet som av dem som gjort sig skyldiga till plundring och våldsamheter bland demonstranterna.

Åklagare tror att säkerhetsstyrkor är ansvariga för fem av 20 dödsfall i samband med de demonstrationer som kritiserat bland annat levnadsstandard och ekonomiska omständigheter i landet. Chiles oberoende kommission för mänskliga rättigheter säger att den söker rättsliga påföljder för över 180 fall av övergrepp och mord som tros ha utförts av säkerhetsstyrkor.

Läs mer: FN samlar vittnesmål om polisvåld vid protester i Chile 

Ämnen i artikeln:

Chile
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt